Klasické marokánky připravovala moje maminka z vařené sladké kašičky z hladké mouky a hlavně z kandované pomerančové kůry. Do této kašičky, ze které se pak marokánky pekly, se dalo použít vše od sušeného ovoce, zbytků oříšků, mandlí, až po drobečky z rozpadlého cukroví.
Pomerančovou kůru již mnoho let neproslazuji bílým cukrem a do marokánek vůbec nepoužívám. Vůni pomeranče nahrazuji přikapáním pomerančového aromatického oleje od firmy „Just“.
Místo všelijakého proslazeného ovoce, plného bílého cukru, používám jenom ovoce sušené, které k oslazení marokánek postačí. Sladidlo není potřeba žádné, ani alternativní.
Jemnou celozrnnou špaldovou (nebo pohankovou) mouku rozkvedláme ve studené vodě a dáme vařit za stálého míchání na hustou kašičku. Ještě do teplé a vroucí kašičky rozpustíme sušený sojový nápoj s příchutí smetany.
Sušené švestky, fíky a datle nakrájíme najemno. Mandle, vlašské ořechy i arašídy nasekáme nahrubo. Veškeré sušené ovoce i sekaná jádra přidáme do teplé kaše a dobře promícháme. Kaši ovoníme aromatickým olejem a troškou skořice.
Z husté kašičky tvoříme lžičkou na plechu na pečící papír hromádky, které lehce rozmáčkneme na placičku půlkou arašídového oříšku. Upečeme v mírné troubě asi při 150–180 °C. Dobu pečení si hlídáme, abychom nepřipálili okraje. Bude zhruba 40–45 minut.
Hotové marokánky můžeme potřít ze spodní strany hořkou čokoládou na vaření s třtinovým cukrem. Nejlepší zkušenosti mám s tou, kterou jsem použila v receptu Čokoládové hrudky. Tato čokoláda je velice chutná a lze ji dobře rozpustit na vodní lázni.
Potřené marokánky necháme zaschnout v chladu a uchováváme na suchém a chladném místě. A někdy i pod sedmi zámky…:-)
Milá Monaliso, za zkoušku nic nedáte...Já bych řekla, že by to jít mohlo. Tady u marokánků jde vlastně o to najít nějakou spojovací hmotu, která to vše podrží dohromady pak v hromádce a to je ta kašíčka. Dělala jsem ji i z pohankové mouky a tak by mohla jít i z žitné..Však ono se to upeče :-) Ale, po pravdě, nedělala jsem je, ovšem placky z ní jdou, tak by měly jít i marokánky...:-)
Zkuste poloviční množství...Nebojte se, určitě se to sní, ať to dopadně jakkoliv...jsou tam samé dobroty :-)
Přeji, ať se dílo daří... Krásné Vánoce.. Alemari