Vánoce tu budou za malou chvilenku a tak je dobré si odzkoušet nějaké nesladké cukroví, které je nepečené a také rychle připravené. U nás v době mezi vánocemi vítězí určitě čokoládové hrudky, plné ořechů a sultánek, ale bez bílého cukru.
Na vodní lázni rozpustíme opatrně čokoládu, ke které přimícháme oříšky a rozinky. Voda ve vodní lázni by neměla vařit, ale musí být jenom dostatečně horká, aby se čokoláda rozpustila.
Raději neodcházíme a trpělivě vytrváme u hrnečku, abychom si dílo nepokazili. Pak přimícháme sekané oříšky, rozinky, trošku mleté skořice a tlučeného hřebíčku, který nádherně čokoládu „ovoní“.
Chuť vánočního cukroví si ještě přiblížíme přidáním několika kapek pomerančového aromatického oleje. Vzniklou směs dobře promícháme, aby se vůně prolnuly a všechny složky rovnoměrně rozvrstvily a v čokoládě obalily. Ještě v teplém stavu klademe lžičkou do papírových košíčků malé hromádky, které pak dáme na půl hodiny někam do studena.
V chladu krásně ztuhnou a v lednici je můžeme uchovat libovolně dlouho, tedy pokud se nesní…:-)
Ale s tímto cílem jsou připravovány, tak nečekejme, že dlouho vydrží. Tedy alespoň já nečekám. Čokoládové hrudky jsou zpestřením pro ty, co mají rádi něco dobrého na zub a chtějí mlsat zdravě.
Nemáme-li BIO čokoládu na vaření, lze je také rychle připravit jenom z rostlinného tuku, medu a kakaa, ořechů a rozinek, podle následujícího rozpisu.
Náhradní varianta z tuku a kakaa
Na vodní lázni rozpustíme tuk, ke kterému přimícháme kakao, dobře rozpustíme, až celou hmotu stejnoměrně probarví. Do chladnoucí „čokoládové“ hmoty přidáme med nebo jiné alternativní sladidlo na oslazení a dobře rozmícháme.
Pak postupně přimícháme oříšky, rozinky a opět jako v předchozím postupu tvoříme hromádky do košíčků.
Také jsem vyzkoušela jednodušší variantu. Čokoládovou směs vylijeme na podnosek nebo do krabičky a dáme do chladu ztuhnout.
Pak tuto tabulku „čokolády“ vyklopíme a nalámeme na větší kousky a podáváme společně třeba se sušenkami na misce při odpolední návštěvě hostům anebo je sníme sami…
Na fotce je ještě „ojíněná“ tabulka „čokolády“, vytažená z chladu, vytvořená za použití rostlinného tuku. Do této varianty je také dobré oříšky nasekat na jemno a rozinky taktéž překrájet na drobné kousky. Tabulka nebude „kostrbatá“ a půjde dobře nakrájet nebo nalámat…(foto s textem doplněno 14. února 2009)