Zeleninové pyré s červenou čočkou

2 porce | Pro oslabenou slinivku by jídlo mohlo vyhovovat viz poznámka.

Ingredience:
  • 160 g  mrkve
  • 270 g cukety
  • 50 g cibule
  • 500 ml vody
  • 100 g promyté červené čočky
  • 1 lžička podrcené majoránky
  • 1 lžička koření „Horalka“
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ¼ lžičky kurkumy, popř. špetka koření „Pašerák“
  • 3 bobkové listy
  • pár kuliček nového koření
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžička panenského kmínového oleje
  • mořská sůl
  • 2-3 lžíce instantní rýžové mouky
  • 1 lžíce sušeného rýžového nápoje (nemusí být)

Příloha:

  • vařené šťouchané brambory s petrželkou

Obloha:

  • rajčata, okurky, zelená nať, kvašená cibulka, lichořeřišnice

Občas obměňuji již vydané recepty. Je tomu tak i u tohoto pyré, kde jsem k červené čočce přidala zeleninu, kterou jsem našla v lednici. Chtěla jsem pokrm obohatit a ochutit do jiné podoby než tomu bylo u čistého pyré z červené čočky.

Množství zeleniny, kterou jsem použila, je uvedeno již v očištěném a u cukety oloupaném a vydlabaném stavu. Mrkev i cuketu nakrájíme na kostičky, které se lépe a rychleji uvaří. Červenou čočku odvážíme, propláchneme a vyklepneme do hrnce též. Přidáme oloupanou a na menší kousky pokrájenou cibuli.

Vše zalijeme půl litrem vody a dáme vařit. Vody je tak akorát, aby se vše uvařilo do měkka a nebyla z toho pak přímo polévka. Nezapomeneme osolit a přidat uvedené koření.

Vaříme nejdříve zakryté a občas nakoukneme. Dle mrkve posuzujeme, zda je vše měkké. Ta je totiž uvařena jako poslední. Jakmile je již skoro měkká, zhodnotíme množství vody a hrnec odkryjeme. Nyní již jen dováříme a zároveň odpařujeme. Až je vše uvařené, odstavíme z plotny. Vyjmeme bobkový list a nové koření a ponorným mixérem vše dohladka rozmixujeme na krém.

Chuť pyré můžeme zjemnit přidáním lžíce sušeného rýžového nápoje a zahustit ještě v horkém stavu instantní rýžovou moukou do požadované konzistence. To je již na vašem zvážení a také dle toho, jak se podařilo pokrm zahustit při vaření odpařením.

Posledním přídavkem již v hotovém stavu je dochucení sojovou omáčkou Tamari a omaštění kvalitním panenským olejem. Kmínový olej je nezaměnitelný a dodá i potřebné silice pro lepší trávení.

Jako přílohu jsem zvolila šťouchané brambory, omaštěné lehce máslem a dochucené petrželkou. No a oblohu, to již je na vás. Já dala co dům a zahrada ještě poskytla. Rajče, poslední okurek a květy a list lichořeřišnice a nať celeru.

Pokrm s oblohou je nejen pastvou pro oči, ale může pohladit i chuťové buňky. Přeji dobrou chuť!

Poznámka: Pyré svou konzistencí připomíná též zelenino-luštěninovou pomazánku. Mohlo by se tedy použít i za studena na pečivo. Ale nezkoušela jsem, protože v teplém stavu mi zatím chutnalo víc. To co jsem zde vyfotila jsem celé snědla a ještě chodila ujídat do hrnce. K jídlu si v chladném období můžete přidat i kvašenou zeleninu. Z ní mi zbyla už jen kvašená cibulka, kterou jsem použila na ozdobu a kupodivu má oslabená slinivka ji v pár kroužcích bez problémů snesla.

Koření pro tento pokrm jsem vybírala intuitivně pro lepší chuť i trávení. Občas se mi stane, že když chci velké koření vyjmout, hledám kuličky nového koření. Sice si je vždy odpočítám, abych věděla, že je mám již všechny, ale někdy se stává, že je nejít nemohu a bojím se, že je pak rozmixuji a v pokrmu budou kousky kuliček. Abych tomu předešla, začala jsem používat nové koření již mleté.  Pak zbývá již jen vylovit bobkový list, který se hledá snáz.

S oslabenou slinivkou jsem tedy již vícekrát pojedla bez jakýchkoliv potíží. Ale každý jsme jiný a proto ten, kdo má trávicí potíže musí zhodnotiti svůj okamžitý stav a také co jemu dělá dobře nebo ne. Recept tu je spíš pro inspiraci, že čisté pyré z červené čočky lze ještě zjemnit zeleninou a je to velice chutné a i vhodnější pro oslabenou slinivku.

Pokrm bude vhodný také pro bezlepkovou dietu a i pro alergiky na mléčný cukr a mléčnou bílkovinu. Příprava pokrmu zabere něco přes půl hodinky a máte skvělé jídlo do podzimních dnů.

12 476 zobrazení článku

Zanechte odpověď

*