Hustá zeleninová polévka, spíše pyré, je velice šetrná k našemu zažívání. Jako dietní jídlo ji mohou zařadit lidé s trávicími problémy, ale i ti, co chtějí zhubnout nebo nepřibrat. Zeleninu očistíme, překrájíme na menší kousky a v hrnci zalijeme vodou asi 2–3 cm nad povrch surovin.
Společně s kořením a trochou soli ji vaříme do měkka cca 15–20 minut.
Hlídáme a doléváme vařící vodou, aby se všechna nevyvařila. Pak uvařenou zeleninu mírně zchladíme a i s vývarem Ještě teplou namixujeme v hladký krém.
Máme-li málo vývaru a mixér jde ztěžka, dolijeme při mixování trochu převařené vody.
Pyré nalijeme do talíře. Jako příloha jsou nejlepší rýžové extrudované chlebíčky nebo i burizony.
Zastoupení zeleniny můžeme volit v různých váhových poměrech a tak pak dostaneme i pyré v jiném barevném odstínu.
Kdo má rád do polévky vařenou rýži, tak tomu doporučuji uvařit trochu rýže Basmati (cca 30 g) ve slané vodě a přidat k polévce. Je to velmi dobrá a též „pro oko“ pěkná kombinace.