Pečené oválky z více druhů obilných vloček, ozdobené celou mandlí, mohou dobře posloužit nejen na rozšíření sortimentu zdravého vánočního cukroví, ale můžeme si jimi zpestřit jídelníčeki v průběhu roku. Na přípravu nejsou náročné.
Všechny druhy obilných vloček smícháme v misce dohromady a zalijeme je vodou tak, aby byly téměř potopené. Necháme je měknout a částečně i fermentovat. Je dobré je ponechat namočené i několik hodin, protože více zesládnou.
Do změklých vloček přimícháme med a skořici. Mandle spaříme vařící vodou a necháme alespoň 5 minut odstát. Pak je sloupneme ze slupek a nasekáme na drobno. Ořechy a sušené meruňky nakrájíme na drobné kousky. Společně s malým i rozinkami sultánkami vše přimícháme do změklých obilných vloček.
Směs zakápneme citrónovým aromatickým olejem. Je-li směs řídká, zahustíme ji ještě trochu jemnými ovesnými vločkami, ale neměla by být, pokud jsme nedali příliš mnoho vody.
Pomocí jedné nebo dvou dětských polévkových lžiček tvarujeme oválky, které klademe na plech vyložený papírem na pečení. Navrchu je zdobíme celou oloupanou mandlí.
Oválky pečeme v mírné troubě při 180–200 °C asi 45–60 minut. Při pečení hlídáme.