Úlečky se dají těžko připravit úplně bez cukru, když cukr je jejich hlavní složkou. Je ale možná záměna rafinovaného řepného cukru za monosacharid fruktózu nebo alespoň za cukr třtinový. Je dobré přitom současně výrazně omezit též jeho množství.
Ze surovin na vále zpracujeme těsto. Vejce je dobré rozšlehat a dávat postupně takové množství, aby se vytvořila nelepivá hmota. Jelikož fruktózy je mnohem méně než bylo cukru v klasickém receptu, můžeme ji ještě trochu přidat při zpracování, popř. lze přidat místo ní trochu oříšků, kdyby se nám hmota moc lepila.
Těsto necháme vychladit, protože se s ním lépe pracuje. Pak uválíme váleček a nakrájíme kousky tak po 10–13 g. Děláme kuličky, které obalíme ve fruktóze-krupici a ve formičce vytvarujeme úlečky. Necháme vysušit. Po ztvrdnutí je slepujeme s lineckým kolečkem marmeládou bez cukru. Uchováme v suchu a chladu.
Zkuste třebas tento poměr:
Ingredience: - 90 g přesátých strouhaných vlašských ořechů - 60 g sušeného ovesného nápoje "Oves Milk" - 40 g javorového sirupu - 3 kapky citrónového aromatického olejíčku "Just" - instantní rýžová mouka na obalení
Až to nafotím, vydám je jako samostatný recept. Budou to Úlečky bez vajec, ale musím ještě počkat, jak se budou chovat po vychlazení a po slepení s lineckým kolečkem. Zda udrží tvar
Zde dopisuji následující den, že tvar drží krásně :-) Jeví se docela pevné, skoro i pevnější než dle původní receptury. Z těsta jsem dělala kuličky cca po 14 g a ty jsem obalila v instantní rýžové mouce, aby se mi nelepily do tvořítek, kam jsem pak vtiskovala. Je to lepší než je obalit v mixované fruktóze, protože ty pak vlhnou...No tak uvidíme, co tyto . Dopsáno druhý den: Zatím nevlhnou a spíš schnou a tuhnou, ale dám je do krabice, aby se „nevypařily“ :-) Slepím je pak s lineckým kolečkem opět nějakou marmeládou bez cukru či Dia marmeládou, jenom s fruktózou. Návod raději zatím píši sem do komentáře, protože nevím, zda recept zvládnu vydat včas.Jen připisuji...Recept vydán zde.. :-)
Přeji ať se podaří. Alemari