Tvarohové knedlíky s borůvkami

3 porce | Při oslabené slinivce jsou velmi dobře stravitelné.

Ingredience:

Na těsto:

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 4 polévkové lžíce panenského řepkového oleje
  • 50 g sušeného ovesného nápoje „Oves Milk“ (nemusí být, lze dát více mouky dle potřeby)
  • 360 g hrubé celozrnné špaldové mouky + 50 g na obalování
  • 1 lžíce solamylu k mouce na obalování
  • špetka mořské soli

Náplň:

  • borůvky

Na posypání:

  • 50 g kukuřičné strouhanky nebo instantní kukuřičné kaše
  • 20 g sušeného sojového nápoje s příchutí vanilky

Na oslazení:

  • javorový sirup

Borůvkové knedlíky jsou výborné z tvarohového těsta, které je možné připravit trochu jinak s celozrnnou moukou, kvalitním olejem a s obilným mlékem. Tvaroh, jako základní složku, v receptu ponecháme.

Všechny suroviny si dle předpisu odvážíme, odměříme a připravíme na vál na jednu hromádku. Postupným zpracováním, nejdříve nožem a pak i rukama vytvoříme tvarohové těsto, z kterého uválíme velký váleček.

Váleček nakrájíme na stejné kousky a každý kousek rozplácneme na placičku, kterou v dlani naplníme borůvkami a dobře uzavřeme v knedlík.

Hotové knedlíky před vařením ještě obalíme ve směsi hrubé špaldové mouky se solamylem a zakulatíme. Knedlíky vkládáme do osolené vařící vody a od varu je vaříme cca 11 minut.

Borůvkové knedlíky nejsou tak pěkně kulaté jako třeba švestkové nebo meruňkové, ale při vaření se ještě trochu knedlíková „hrudka“ zaoblí.

Na posypání knedlíků si připravíme směs z nasucho upražené kukuřičné strouhanky, kterou smícháme se sušeným sojovým nápojem s příchutí vanilky.

Na talíři uvařené knedlíky posypeme touto „posypkou“  a osladíme javorovým sirupem.

Poznámka: Tyto knedlíky jsou připraveny z kvalitních surovin a dietněji než obvyklé. Jsou vhodné i pro lidi s oslabenou slinivkou a mohu říci, že jsem na ně chodila i jako na studené.

Je příjemné zjištění, že je tu jídlo, které nepůsobí problémy s trávením a přitom je tak podobné těm knedlíkům, které mi moje maminka ještě bohatě sypávala tvarohem nebo strouhaným perníkem, cukrem a polívala rozpuštěným máslem. „Joó, to bejvávalo!“ :-)

57 114 zobrazení článku
O autorce
34 Komentářů
  1. Katka Odpovědět
    Chtěla bych se zeptat - v ingrediencích je psaný sušený ovesný nápoj. Má se rozmíchat ve vodě nebo se do těsta nasype jen ten prášek? Předem děkuji. K.
    • Alemari Odpovědět
      Milá Katko, ano. Do těsta se nasype jen sušený ovesný nápoj „Oves Milk“ jako prášek. Je velice jemný a protože tvaroh obsahuje vodu, vejce je tekuté, tak se ten prášek v tom těstě rozpustí a vše se při propracování sjednotí. Zdravím. Alemari
  2. Kaaacik Odpovědět
    Dobrý den, tak dneska jsem si udělala tyhle knedlíky k obědu a opravdu luxus :-) plnila jsem je malinama, místo celozrnné hrubé špaldové mouky, dala špaldovou krupici a jsou fakt super!!!! Moc děkuji za recept a nejen tenhle, čerpám z Vašich stránek každý den... Kacik :-)
    • Alemari Odpovědět
      Tak to mne moc těší, milá Kaaaciku :-), hmm s malinami to musela být doopravdy dobrota... Špaldová krupice není na závadu, když není hrubá špaldová mouka, je velice vhodná. Dobrá volba. Zdravím. Alemari. P.S. A Kaciku, zda-li se jste se pustila do té vánočky, jak jste mi posledně psala, tuším v prosinci...:-)
  3. Kaaacik Odpovědět
    Dobrý den, tenkrát jsem se do vánočky pustila, kvásek se povedl na poprvé, vánočka byla moc dobrá, ale další úspěchy s kváskem zatím nemám :-( teď jsem se snažila o mazanec, dříve o táč, ale prostě mi kvásek nevzešel, myslím si, že je to tím, že už nemám doma takové teplo, jako když se topí celý den v zimě a nemám na něj již tolik času, protože mam sezónní práci, ale snahu nevzdám a pokusím se o to znovu...zrovna teď jsem si na spravení chuti udělala těsta na linecké že špaldové mouky a ořechové oválky a bude alespoň velikonoční cukroví... Mám moc ráda Vaše recepty, palačinky jsem dělala skoro všechny, celozrnný štrůdl několikrát, okarové zákusky také několikrát...tímto moc děkuji za všechny Vaše recepty, moc a moc chválím nápady a přeji hodně dalších úspěchů... Kacik :-)
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji Kaaaciku za zprávu. Těší mne, že máte ráda moje recepty a děkuji za Vaše přání.. Alemari
  4. Leontyna Odpovědět
    Knedlíky jsem dnes zkusila uvařit a jsou skvělé. Na posypání jsem použila pražené pšeničné klíčky a polila je medem a máslem. Opravdu velká mňamka.
    • Alemari Odpovědět
      Milá Leontýno, tak to mne moc těší, že chutná. Díky za komentář a přeji Vám pěkný adventní večer. Alemari
  5. Ala Odpovědět
    Dobrý den, přeji krásné dopoledne. Tak jsem včera tvořila podle Vás tyto knedlíky, jen s menší úpravou, doma děláme dvoje dosti podobné tak jsem se nechala inspirovat. Kromě ovesného sušeného nápoje jsem dala sojového "Zajíce", na kterého jsem si dosti zvykla, a knedlíky jsem dělala neplněné ovocem a musím říci, že byly super a povedly se, jen jsem jich měla z této dávky docela mnoho, zvládlo se nás z toho najíst pět:-) Jo a kukuřičná strouhanka, orestovaná na posypání a smíchaná opět ze "Zajícem" a čerstvě mletou vanilkou, neměla prostě chybu a navrch sirup z agáve. Moc Vám děkuji....recepty jsou prostě super ať už jenom pro inspiraci nebo i jako komplet a upravené dle zdravotních možností. A navíc musím moc poděkovat za žitné placky...to je prostě žitná bomba, kterou dělám už po několikáté a nemůžeme si je vynachválit...díky a krásný zbytek dne ve slunném počasí:-)
    • Alemari Odpovědět
      Milá Alo, moc Vám děkuji za Váš komentář a pochvalná slova k mým receptům. Moc si toho vážím. Srdečně zdravím. Alemari
  6. Alemari Odpovědět
    I zde si šotek při převodu dat zařádil a zpřeházel časový sled komentářů. Mé odpovědi však kupodivu na dotazy navazují. Zdraví Alemari.
  7. doskočka Odpovědět
    Milá Alemari, dneska jsem dělala k obědu tyto knedlíky a byly báječné. Použila jsem tedy stejně jako jedna ze čtenářek krupici a plnila jsem sušenými švestkami. Jsou velmi měkké a vláčné, tak to nebylo vůbec na závadu.. Děkuji za Vaše recepty a inspiraci. Krásné dny, Lenka
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji Vám Lenko. Zdravím Alemari
  8. Veronika Odpovědět
    Dobrý den milá Alemari! Tyto knedlíky vypadají báječně, daly by se připravit z bezlepkové mouky? Nevím, zda by "držely pohromadě" bez lepku. Hezký den přeje Veronika.
    • Alemari Odpovědět
      Milá Veroniko, to budete muset vyzkoušet. S bezlepkovou moukou nepracuji, ale pokud obsahuje škrob, což asi ano, tak by to mělo jít. Knedlíky drží pohromadě víc ten uvařený škrob. Jelikož tu mám knedlíky třeba z pohanky a drží, tak snad uspějete. Když tak mi pak napište, jak jste dopadla. Díky :-) Alemari.
  9. Veronika Odpovědět
    Milá Alemari, tak jsem se konečně dostala k přípravě těchto lákavých knedlíků v bezlepkové variantě, prostě mi to nedalo a hopkala jsem kolem plotny i o berlích :-) Použila jsem místo pšeničné mouky mouku rýžovou a rýžovou krupičku v poměru asi 1:1 a ovesmilk jsem nahradila rýžovým Zajícem. Plnila jsem hruškami a podávala s hruškovou omáčkou se skořicí a troškou medu. Knedlíčky šly krásně zabalit, nerozvářely se a byly vynikající! Zmizely, ani se neohřály na talíři :-) Dnes jsem též připravovala ječná (pro sebe pohanková) kolínka se zeleninou a tempehem, prostě delikatesa! Moc děkuji za Vaše báječné recepty, jsou pro mne velkou inspirací. Hezký den přeje Veronika
    • Alemari Odpovědět
      Milá Veroniko, děkuji za zprávu. To mě moc těší, jaká jste tvořivá a že Vám mohou být mé recepty inspirací...Co se týče knedlíků, je to úžasné..Ano, vše jde ...Ale přímo rýžové knedlíky tu mám také! :-) Asi jste je viděla.. Nu, jsou ale přec trochu jiné...Přeji hodně dalších tvořivých nápadů...Srdečně zdravím. Alemari

      P.S: Děvče milé a copak že o berlích? Přeji brzké uzdravení

  10. Janka Odpovědět
    Hezký den, Alemari. Zkusila jsem knedlíky včera a jsou výborné. Na posypání jsem použila opraženou kukuřičnou strouhanku a bohužel jsem neměla ani javorový sirup, ani agave, které normálně používám, smíchala jsem ji se Zajícem a normálním cukrem a polila rozpuštěným máslem. Knedlíky byly výborné, vůbec po nich není těžko a musím říct, že pořádně zasytí - měla jsem je dnes na snídani a myslím, že si dám i večer. Jsou to druhé knedlíky z Vašich stránek a opět nezklamaly. První byly rýžové. Další, na které se chystám, jsou pohankové:-)
    • Alemari Odpovědět
      Krásný den přeji milá Janko. Jsem ráda, že se Vám daří... Mohu jen jednu radu? Chcete-li se vyhnout cukru a nemáte alternativní oslazení a máte doma med, vyzkoušejte třeba aromatizovaná medový sirup, co jsem uvedla u ječných nudlí s mákem A kdyby nebyl ten pomerančový arom. olejík, se kterým je toto polití tedy skvostné, tak med jenom trochu nařeďte a máte oslazení místo cukru...Přepuštěné máslo je dobré a věřím, že moooc chutné, znám to z dětství, maminka nám to tak polévala, na to se nedá zapomenout, ale pak je tento pokrm moc sytý a právě, když knedlíky jenom polejete třeba tím tekutým a řídkým medem, není je potřeba ani mastit, vizuálně to vypadá stejně...Ale je to na jenom Vás, co si vyberete...Mějte se hezky a přeji, aby se Vám dařilo při této bohulibé činnosti. Zdraví Alemari :-)
  11. Janka Odpovědět
    Zdravím, Alemari a děkuji za radu. Cukru se snažím vyhýbat a med používám, ale tohle byla víceméně haló akce a medu bylo taky poskrovnu. Jsem zvyklá na agáve sirup, ale tentokrát to bohužel nevyšlo...ale pro příště určitě vyzkouším medový sirup:-)
    • Alemari Odpovědět
      Víte, je dobře se cukru raději vyhýbat, ale když ten cukr vyjímečně použijete, když nic jiného není, ani by to jídlo nechutnalo a on se svět pro jednou nezboří. :-) To Vás chci jenom uklidnit, abyste se nevinila... Nic se neděje, ju? Mějte se krásně.
  12. Marie Odpovědět
    Dobrý den ALEMARI, nedaří se mi nikde sehnat sušený sojový nápoj s příchutí vanilky, který zde doporučujete. V různých zdravých výživách mě řekli, že nic takového není. Jsem z Turnova. Můžete mi prosím sdělit přesný název výrobku a výrobce??? Jsem po operaci žlučníku a mám oslabenou slinivku. Jedná se mi o to, čím osladit ovocné knedlíky (případně krupicovou kaši...). Zkoušela jsem to sypkou stévií, ale nechutnalo mi to. Doporučujete med s horkou vodou. Ale dle Ájurvédy se med nemá dávat do teplejší vody než 40 stupňů, jinak je prý těžko stravitelný. Strašně ráda bych si pochutnala na dobrých ovocných knedlíkách s cukrem a máslem, ale protože to je těžko stravitelná kombinace, prosím o radu, jak cukr a máslo nahradit lehce stravitelnou kombinací, která je ale také dostupná ke koupi. Moc děkuji za Vaši odpověď.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milá Marie. Přesné jsem tento nápoj uvedla včetně fotografie zde v článku Je však možné, že nyní mají již jenom tento nápoj s proteinem. Ten jsem na internetu našla. Už delší dobu jsem tento nápoj nezakoupila, ale vloni ho ještě u nás měli a možná mají dál, ale doopravdy nyní netuším, zda ještě existuje či nikoliv. Ono se mmoho surovin za dobu co píšu web mohlo změnit nebo jsou již jiné...když na něco narazím v receptech co již je zastaralé, tak to opravuji, ale tady jste první co mi píšete, že Soja Milk Vanilka není k sehnání...Podívám se po něm a napíšu později, zda jsem ho ještě viděla či nikoliv. Sušené nápoje již používám jenom občas. Nyní se zaměřuji více na tekuté. Co se týče oslazení, můžete sladit medem, on se Vám rozpustí i při nižší teplotě. Já to také nezalévám vařící vodou, ale spíš jen teplou a ovoním ho aromatickým olejem...Na oslazení knedlíků používám často též datlový "med" nebo javorový sirup. Obojí je výborné i na kaše Ještě mě napadl na olsazení knedlíků i sukrin, najdete ho na internetu též. Je však na mé poměry cenové náročnější. Máslem nepolévám ani neomašťuji, když tak lžičku ořechového panenského oleje nebo i mandlového nebo meruńkového apod. Oleje kupuji na internetu, i ty se ve výživách často mění a mají zase jiné, i cenově...Nu svět se vyvíjí.... S pozdravem. Alemari
  13. Marie Odpovědět
    Dobré ráno vážená Alemari, děkuji Vám za rychlou odpověď a užitečné rady. Vyzkouším je postupně a věřím, že si chuťové buňky přijdou na své! Ještě k tomu nápoji Soja Milk Vanilka. Ten, který jste kupovala, byl od TOP NATUR? Oni ho údajně nahradili sojovým nápojem NATUTAL.Jsem moc zvědavá, zda něco vypátráte. Alemari, doporučujete používat pro oslabenou slinivku občas extrakt z vanilkového lusku či sušený vanilkový prášek (sušený mrazem)? Hlídám si hmotnost, nejsou moc kalorické? Nezkoušela jsem je, ale chci si je zakoupit? Vaše stránky jsem objevila teprve minulý týden, docela náhodně a jsem za to velmi ráda. Jsou tolik inspirující! Už 35 let mám potíže s oslabenou slinivkou, tak mi recepty hodně pomohou! Začínám je zkoušet, nakupuji nové suroviny...Sháním Vaši knihu. Škoda, že jsem Vás nenašla dřív!!! Díky za to , že jste!!! Ještě jedna věc mi vrtá hlavou. V receptech jsem neobjevila rubriku OMÁČKY. Z jakého důvodu? Nejsou pro slinivku vhodné nebo se Vám už prostě nevešly??? Našla bych je někde jinde? Děkuji a velice Vám fandím! Marie
    • Alemari Odpovědět
      Dobré ráno přeji též. Ano, asi to bude bývalý výrobce ASP CZECH s.r.o, Slušovice. Přesměrovalo mne to tam...Vanilkový sušený nápoj u nich také najdete, možná i s lepším složením. Posílám Vám odkaz na mail, sem nemohu.

      Omáčky najdete v kategorii Ostatní nebo Těstoviny. Samostatnou kategorii nemám a nelze ji už zavádět, musela bych recepty zdvojit a to nechci. Takže, prosím, projděte si jednotlivé kategorie, něco najdete :-) Třeba houbovou, křenovou, mrkvovou, pažitkovou, pikantní atd. Nejsou všechny vhodné pro slinivku, jen některé.

      Ještě k extraktu z vanilkového lusku...To Vám nesdělím...moc nepoužívám. To by chtělo vytestovat, třeba u mne v Poradně..Kalorické to asi nebude. Je to spíš koření pro vůni. A děkuji za milá slova ke stránkám...Mějte se fajn a kdyby jste měla zájem o osobní poradenství, napište mi na mail. Dělám ho i přes skype.

      Zdravím. Alemari
  14. Marie Odpovědět
    Zdravím Vás Alemari, děkuji za Vaši nabídku na osobní poradenství. Určitě ho v budoucnu využiju. Nyní potřebuji chvíli času, abych se důkladně seznámila se všemi Vašimi recepty a také prošla dotazy ostatních uživatelů a Vaše odpovědi na ně. Možná tam najdu současně odpovědi na své otázky. Jsem přeci jen čerstvým uživatelem, tak abych Vás zbytečně nezatěžovala otázkami, které jste již někomu přede mnou zodpovídala. Ještě bych se chtěla zeptat, jak připravit zdravě kakaový nápoj - klasická verze (mléko+cukr+kakao) je kaloricky náročnější, tak co nahradit kakao např. karobem a samozřejmě použít rostlinné mléko. A co na doslazení? Nebo máte zcela jiný návrh? Osobně jsem karob ještě nezkoušela. Děkuji a pěkný den. Marie
    • Alemari Odpovědět
      Milá Marie, určitě můžete karob vyzkoušet...Mám zde též v nápojích jeden recept. Jinak se prosím nejdříve porozhlédněte po webu. Najdete tam mnohé odpovědi na Vaše dotazy. Zdravím a přeji též pěkný den. Alemari
  15. Marie Odpovědět
    Děkuji Vám Alemari. Ten nápoj jsem si prostudovala a co nejdříve jej také vyzkouším. Zdá se mi super!!! Opravdu si musím podrobně pročíst nejprve všechny Vaše recepty! Jeden je lepší než druhý!!! Pěknou dobrou noc. Marie
    • Alemari Odpovědět
      Zdravím. Ano, ten nápoj je moc dobrý. Děkuji...Pročíst, to je dobrá volba... :-) Pěkný zbytek neděle přeji. Alemari
  16. Marketa Odpovědět
    Naprosto vynikajici Dekuji
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji moc, milá Markétko. Zdravím. Alemari
  17. Nicole Odpovědět
    Dobrý den, Recept vypadá opravdu lákavě. Jen by mě zajímalo, zda by bylo možné vyměnit hrubou špaldovou mouku za hrubou žitnou?? Děkuji za odpověď ?
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milá Nicole. Na Vaši otázku Vám nedokáži odpovědět.To bych musela vyzkoušet...Ale.. dle svých zkušeností vím, že žitná mouka se chová jinak. Ne sice úplně, ale může se to třeba lepit, nevím. Leda jí dát víc? Asi to budete muset vyzkoušet sama, máte-li chuť. Já, bohužel, nemám nyní tolik času a ani suroviny na tento recept. Budu Vám držet palce, třeba se povedou. Alemari
      • Nicole Odpovědět
        Dobře, děkuji za odpověď!?

Zanechte odpověď

*