Střapatý salát s kedlubnou

2-3 porce

Ingredience:
  • 150 g střapatého salátu
  • 150 g kedlubny
  • 50 g pórku
  • 100 g ředkviček
  • 100 g mladé červené cibulky i s natí
  • 50 g červené papriky
  • citrónová šťáva dle chuti
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžíce „panenského“ olivového oleje
  • čerstvá bazalka
  • čerstvé oregano
  • ½ lžičky sušeného estragonu
  • mořská sůl

Nyní je k dostání tolik barev a druhů hlávkových salátů, že mnohdy ani nevím na trhu, jaký mám vybrat. Chuťově nám vyhovuje zelený salát, který jsem nazvala „střapatý“. Nevím přesně, zda je to jeho název, ale připomíná mi svoji strukturou hlavu plnou neučesaných a nepoddajných vlasů.

Střapatý salát rozebereme na jednotlivé listy, které po promytí a nakrájení na drobné kousky zmenší svůj objem.

Do této, oku lahodící, barevné směsi budeme potřebovat kedlubnu nakrájenou na nudličky, pórek na kolečka, ředkvičku na jemné plátky, červenou cibulku pokrájenou nadrobno i s natí a červenou papriku krájenou na proužky.

Vše v míse dobře promícháme, osolíme, přidáme trochu nakrájené čerstvé bazalky a oregana, dále sušený estragon, lžičku sojové omáčky Tamari a citrónovou šťávu.

Úplně na závěr zalijeme salát lžicí olivového oleje.

Dáme krátce vychladit a podáváme.

Poznámka: Střapatý salát s kedlubnou chutná výborně k pečenému kuřecímu masu a kdo dělí stravu, tak přímo jako příloha, ještě spolu s uvařenou kukuřicí a čerstvým hráškem.

Pro oslabenou slinivku si však při přípravě salátu raději oddělíme jenom ty složky, které dobře strávíme a tuto směs necháme druhým…

V letním období dávám do salátů raději čerstvé bylinky na podporu trávení, než sušené. Tedy alespoň ty, které mám na balkóně. Musí se s nimi však opatrně, jsou výrazné. Je dobré je jemně posekat, protože ve velkých lístcích mohou působit v salátu místy hodně aromaticky.

7 436 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*