Nyní je k dostání tolik barev a druhů hlávkových salátů, že mnohdy ani nevím na trhu, jaký mám vybrat. Chuťově nám vyhovuje zelený salát, který jsem nazvala „střapatý“. Nevím přesně, zda je to jeho název, ale připomíná mi svoji strukturou hlavu plnou neučesaných a nepoddajných vlasů.
Střapatý salát rozebereme na jednotlivé listy, které po promytí a nakrájení na drobné kousky zmenší svůj objem.
Do této, oku lahodící, barevné směsi budeme potřebovat kedlubnu nakrájenou na nudličky, pórek na kolečka, ředkvičku na jemné plátky, červenou cibulku pokrájenou nadrobno i s natí a červenou papriku krájenou na proužky.
Vše v míse dobře promícháme, osolíme, přidáme trochu nakrájené čerstvé bazalky a oregana, dále sušený estragon, lžičku sojové omáčky Tamari a citrónovou šťávu.
Úplně na závěr zalijeme salát lžicí olivového oleje.
Dáme krátce vychladit a podáváme.