Špenátová polévka je v naší rodině oblíbena asi víc než špenát s vajíčkem a bramborem. Čerstvý špenát není celoročně k dispozici a tak polévku, kterou jsem nazvala „Klasic“ vařím ze zmrazeného špenátu. Ale volím jenom špenátový protlak, který je bez jakéhokoliv dochucení.
Do vody vložíme celou zmrzlou kostku špenátového protlaku a pomalým zahříváním ji nejdříve rozmrazíme. Až voda vaří a špenát je rozmrazen, přihodíme do hrnce 2 kostky zeleninového bujónu v BIO kvalitě (bez obsahu glutamanu sodného).
Zvýrazňovače chuti jsou chemické látky a vůbec jich není do potravy potřeba. Polévka bude pikantní a výrazná i bez nich.
Polévku promícháme, přidáme granulovaný česnek, oregano, saturejku, trochu sojové omáčky a až se kostky zeleninového bujónu rozvaří, polévku zahustíme. Záklechtku na zahuštění připravíme z 50 g hladké špaldové celozrnné mouky rozmícháním ve 200 ml studené vody.
Ve vodě rozmíchanou mouku vlijeme do polévky a povaříme. Úplně postačí 2 minuty varu a pak již polévku odstavíme z ohřevu.
Do hotové polévky dodáme ještě kvalitní tuky v podobě jedné lžíce panenského slunečnicového popř. řepkového oleje a můžeme podávat. Dosolujeme minimálně, spíše vůbec ne, protože BIO zeleninový bujón již slaný je.
Polévka je velice chutná s orestovaným pečivem nebo i chlebovou topinkou, kdo snese.