Špenátová polévka „Klasic“

3-4 porce | Pro bezlepkovou dietu použít pohankovou mouku na zahuštění a též zvolit bezlepkové pečivo.

Ingredience:
  • 1 balíček špenátového mraženého protlaku (450 g)
  • 1,2 l vody
  • 2 kostky BIO zeleninového bujónu
  • 50 g hladké celozrnné špaldové mouky (popř. pohankové hladké) + 200 ml vody
  • 1 rovná lžička sušeného česnekového granulátu
  • trochu saturejky (max. ½ lžičky)
  • trochu oregana
  • pár kapek sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • mořská sůl

Špenátová polévka je v naší rodině oblíbena asi víc než špenát s vajíčkem a bramborem. Čerstvý špenát není celoročně k dispozici a tak polévku, kterou jsem nazvala „Klasic“ vařím ze zmrazeného špenátu. Ale volím jenom špenátový protlak, který je bez jakéhokoliv dochucení.

Do vody vložíme celou zmrzlou kostku špenátového protlaku a pomalým zahříváním ji nejdříve rozmrazíme. Až voda vaří a špenát je rozmrazen, přihodíme do hrnce 2 kostky zeleninového bujónu v BIO kvalitě (bez obsahu glutamanu sodného).

Zvýrazňovače chuti jsou chemické látky a vůbec jich není do potravy potřeba. Polévka bude pikantní a výrazná i bez nich.

Polévku promícháme, přidáme granulovaný česnek, oregano, saturejku, trochu sojové omáčky a až se kostky zeleninového bujónu rozvaří, polévku zahustíme. Záklechtku na zahuštění připravíme z 50 g hladké špaldové celozrnné mouky rozmícháním ve 200 ml studené vody.

Ve vodě rozmíchanou mouku vlijeme do polévky a povaříme. Úplně postačí 2 minuty varu a pak již polévku odstavíme z ohřevu.

Do hotové polévky dodáme ještě kvalitní tuky v podobě jedné lžíce panenského slunečnicového popř. řepkového oleje a můžeme podávat. Dosolujeme minimálně, spíše vůbec ne, protože BIO zeleninový bujón již slaný je.

Polévka je velice chutná s orestovaným pečivem nebo i chlebovou topinkou, kdo snese.

Poznámka: Vzhledem k přípravě jenom ve vodě a ne na klasické jíšce je polévka stravitelná i pro oslabenou slinivku. Na oleji či na přepuštěném másle orestované pečivo nechávám druhým a tak jsem zvolila pro svou dietu jako přílohu celozrnné pečivo.

Trochu granulovaného česneku mi neublížilo, ale celkově jsem již zvyklá více na jednodušší polévky, které nejsou tak obohaceny kořením. S kořením doporučuji i zde opatrně. „Méně je někdy více“ a polévka neztratí svoji špenátovou chuť.

Chceme-li tuto polévku nabídnout i těm co mají bezlepkovou dietu, použijeme k zahuštění pohankovou hladkou moukou, kterou rozmícháme ve vodě místo celozrnné mouky špaldové.

Ráda používám při vaření pro rodinu též česnek mražený. Připravuji si ho oloupáním čerstvého česneku a jeho následným vložením do zavíracích sklenic „Twist“ a zmrazením. Mám ho pak uchovaný v mrazáku po celý rok. Takto vydrží a je hned připravený k použití. Odpadá také pracné roztírání. Po rozmrazení jde velmi snadno rozetřít i těm, co nemají v rukou velkou sílu. :-)

65 676 zobrazení článku
O autorce
4 Komentářů
  1. 2Kedar Odpovědět
    Špenátovou polévku miluji od "děcka".. :-) I když ji mnozí vrstevníci ve školní jídelně nesnášeli (včetně špenátu) R. Edit. Alemari
    • Alemari Odpovědět
      Milý pane R, jenom sděluji, že odkazy na jakékoliv jiné weby v komentářích čtenářů nezveřejňuji, tak jak je uvedeno v Podmínkách použití. Děkuji za pochopení. Alemari
  2. Mirka Odpovědět
    Špenátovou polévku vařím svým dospělým dětem od malička, stále oblíbená. Na konci vaření v ní nechám vysrážet rozkvedlané vajíčko - polévka je pak sytější....
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milá Mirko. Je to tak možné, jak píšete. Kdo má nepoškozené trávení a je zdráv a není třeba po zánětu slinivky, zvládne i kombinaci s vajíčkem. Ano, polévka je pak sytější, také jsem ji tak svým dětem kdysi vařívala :-) Alemari

Zanechte odpověď

*