Slané mrkvové tyčinky

2 plechy

Ingredience:
  • 150 g jemně strouhané mrkve
  • 170 g špaldové jemné celozrnné mouky
  • 80 g ovesné celozrnné mouky
  • 80 g sojové mouky odtučněné
  • 30 g mixovaného lněného semínka
  • 50–80 ml olivového oleje
  • 50 ml vody
  • mořská sůl, mletý kmín, sezam na posypání
  • 1 vejce (do těsta i na potření)

Trochu tmavší slané pečivo z mrkve a celozrnné mouky může být náhradou za různé tyčinky, které obsahují kypřidla nebo kvasnice. Suroviny odvážíme a připravíme na vál na jednu hromádku. Vejce rozšleháme v hrníčku a oddělíme polovinu, kterou dáme do těsta.

Druhou polovinu vajíčka ponecháme na potření. Ze všech druhů mouky, mrkve, lněného namixovaného semínka, oleje a vody připravíme těsto.

Je-li těsto řídké, zapracujeme do něj více mouky, jakékoliv z uvedených. Tvárné těsto vyválíme na placku 3-4 mm silnou.

Placku potřeme zbylým vajíčkem, posolíme, posypeme mletým kmínem a sezamem. Rádýlkem nakrájíme tyčinky nebo i čtverečky, které upečeme do zlatova na plechu na pečicím papíře.

Pečeme při 200 °C 20-25 minut. Při pečení hlídáme asi po 10 minutách. Tyčinky jsou vhodné samotné, ale dobře budou chutnat i se zeleninovým salátem.

Poznámka: Nemáme-li sojovou a ovesnou mouku, můžeme použít jenom špaldovou. Z připraveného těsta lze též udělat pečivo na sladko, třeba šátečky s různou náplní (dia marmeláda, sušené ovoce a pod.).

Po upečení je pečivo díky použitým surovinám vždy tmavší než klasické.

Slané pečivo je v naší rodině v oblibě a tyto tyčinky mé slinivce neubližují. Většinou zmizí za asistence všech za večer.

60 314 zobrazení článku
O autorce
6 Komentářů
  1. jankaK Odpovědět
    Dobrý den, milá Alemari. Přemýšlím, co upeču na Silvestra a zalíbily se mi tyto tyčinky. Přítel má rád slané mlsání, ale doma prostě žádné brambůrky a podobné věci nejsou (protože nakupuji já a snažím se omezit nezdravé pochutiny na minimum). Potom se mi ještě líbí špaldové sušenky, ty zas pro mě :) Ale v obou receptech uvádíte mleté lněné semínko. Nemám mixér (ani žádný mlýnek) a v blízké době ani mít nebudu. Šlo by lněné semínko nahradit např. pastou Tahini ze sezamového semínka? Viděla jsem ji ve zdravé výživě....Anebo něčím jiným? Děkuji za případné rady a přeji hezký den. Janka
    • Alemari Odpovědět
      Milá Janko, zkuste to :-), za to nic nedáte a záměna by neměla až zas tak moc vadit. Lněné semínko je namixované v konzistenci jako mouka a tahini je zase pasta, ale když by se vše lepilo, přidejte více nějaké mouky, aby to šlo pak vyválet... Myslím si, že tato cesta bude schůdná. Přeji, ať se Vám povedou, jsou dobré a budou i s tahini, které ale nebude na sladko...Pozor, v některém jsou rozinky, tak si vyberte jen to obyčejné, to je tuším trochu se solí... Držím palce a přeji pěkný den též. Alemari
  2. Alena Odpovědět
    Udělala jsem zásadní chybu - dělala jsem z poloviční dávky:-D Jsou výborné, neměla jsem vajíčko, tak jsem přidala od oka trochu lněného semínka a psylia. S těstem se pracovalo krásně a vše krásně drží.
    • Alemari Odpovědět
      Tak to tedy ano :-D, milá Alenko. To asi byla chyba :-) Díky za zprávu. Příště raději z dvojité, viďte! Zdravím. Alemari
  3. Marika Odpovědět
    Dnes jsem vyzkoušela upéct mrkvové tyčinky, naprosto nemají chybu! Děkuji za Váš blog, je to přesně to co hledám.Výživnou, ale lehce stravitelnou a velmi chutnou stravu. Alemari, jste skvělá, patří Vám velký dík! Pěkný den a ať se Vám daří. Hlavně hodně zdraví! S pozdravem Marika V.
    • Alemari Odpovědět
      Milá Mariko, děkuji za pochvalu, je to jako pohlazení, díky. Jsem ráda, že Vám mohu být v něčem nápomocna. Srdečně zdravím a přeji též hodně zdraví! Alemari

Zanechte odpověď

*