Kdo zná kuskus, určitě bude se mnou souhlasit, že je to surovina pro vůbec nejrychleji připravené přílohy a i samostatné pokrmy a navíc neklade žádné nároky na váš čas. Kuskus na sladko možná zařadíte mezi zdravé snídaně nebo i odpolední svačinky.
Jak jsem již předeslala, tak na přípravě není nic složitého. V mnoha receptech je uvedeno, že se kuskus i vaří, ale tento postup já nepraktikuji. Kuskus jenom zalévám vařící vodou.
Množství vody lze i odhadnout, máme-li ho „v oku“, ale zde na něm docela záleží, abychom neměli pak kuskus vodnatý, ale aby byl pěkně sypký.
Kuskus nasypeme do misky a přimícháme k němu přebrané a oprané rozinky, trochu skořice asušeného „obilného“ nápoje. Zalijeme vařící vodou. Hned promícháme, aby se sušený nápoj rozpustil a ovoníme kapkou aromatického pomerančového oleje. Přikryjeme a necháme v klidu bobtnat alespoň 6–8 minut.
Připravený teplý kuskus vyklopíme na talířek, rozhrábneme a můžeme i přisladit datlovým medem, máme-li ho připraven. Takto chutná znamenitě.
Kvalitním doplněním ranního pokrmu může být ajurvédská kávas obilným „mlékem“ anebo též karobový nápoj s kardamonem. Tato kombinace je obzvlášť zdařilá.
Chceme-li ale kuskus podat efektněji, tak ho z misky opatrně vyklopíme na dezertní talířek a ještě přizdobíme, třeba troškou rozinek.
Kdo má rád javorový sirup, může si jím připravený kuskus polít, ale upozorňuji, že javorový sirup se vpije „raz dva“ do kuskusu a na povrchu po něm zůstanou jen malé stopy.
Jeho nevšední chuť je však v kuskusu znát.