Šetřící zeleninová polévka

1 porce

Ingredience:
  • 150 g zeleniny (mrkev, celer, petržel) nebo směs pod svíčkovou
  • 25 g jemných ovesných vloček
  • 1 lžička nerafinovaného řepkového oleje BIO
  • mořská sůl
  • mletý kmín
  • koření „Horalka“
  • čerstvá řeřicha na dochucení (popř. petrželka)

Tato snadná a šetřící polévka bude vhodná nejen pro lidi s oslabenou slinivkou, ale můžeme ji zařadit i do dětského jídelníčku. Máme-li čerstvou zeleninu, tak ji očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Mraženou jenom vyklopíme do hrnce.

Zeleninu podlijeme vodou a uvaříme s trochou soli, mletého kmínu a kořením „Horalky“ do měkka. Hotovou uvařenou zeleninu zahustíme jemnými ovesnými vločkami, které už nemusíme ani vařit. V polévce po chvíli nabobtnají.

V závěru přidáme lžičku panenského řepkového oleje a čerstvou zelenou řeřichu 

Na zakousnutí můžeme zvolit např. pufované rýžové chlebíčky.

Poznámka: Polévka je velice dietní, lehce stravitelná a vhodná při onemocnění slinivky. Tuto polévku vařím při nedostatku času, protože je za 10-15 minut hotova. Zahušťovat jemnými ovesnými vločkami je mnohem rychlejší a i prospěšnější než klasickými těstovinami.

Řeřichu si každý rok zjara nechám vzejít na misce s vlhkou vatou a je za týden skvělou čerstvou ozdobou mnoha jídel, nehledě na obsah vitamínu C, B1, K a jiných důležitých minerálních látek.

Řepkový olej BIO má vysoký obsah vitamínu E a kyseliny linolenové.

27 185 zobrazení článku
O autorce
2 Komentářů
  1. Jane Odpovědět
    Opět vynikající recept, už jsem vyzkoušela pár polévek a zatím mi moc chutnaly. Děkuji za vynikající recepty!!!!!
    • Alemari Odpovědět
      Rádo se stalo milá Jane. Děkuji. Zdraví Alemari.

Zanechte odpověď

*