Salát plný energie

2-3 porce | Pro bezlepkovou dietu s jiným pečivem.

Ingredience:
  • 300 g čerstvého bílého zelí
  • 70 g červené cibulky
  • 100 g červené syrové papriky
  • 30 g pórku
  • 200 g bílého jogurtu
  • ½ citrónu na šťávu
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžička sušeného oregana
  • ½ lžičky saturejky (i méně)
  • 1 lžička koření „Horalka“
  • 2 lžičky kvalitního panenského oleje (olivový, řepkový, ořechový apod.)
  • mořská sůl

Bílé zelí, které je k dostání téměř celoročně, se stává základem mnoha zeleninových salátů. Připravený salát ve spojení s další zeleninou a jogurtem více zasytí i přítomností mléčné bílkoviny. Současně je pro tělo významný obsahem minerálních látek a vitamínů z veškeré zeleniny.

Máme-li zelí křehké odrůdy, ani je nemusíme spařovat. Můžeme je použít přímo nakrouhané syrové. Jinak lze alespoň polovinu zelí krátce spařit zalitím vařící vodou a salát bude lépe stravitelný. Cibulku také můžeme spařit, ale ostatní zeleninu přidáme v syrovém stavu. Červenou papriku nakrájíme na tenké proužky a pórek na jemná kolečka.

Nakrouhané a případně i částečně spařené zelí lehce prosolíme a necháme chvíli odležet. Posolením ještě zkřehne. Po chvíli přidáme ostatní zeleninu a koření a vše promícháme.

Z bílého jogurtu, kvalitního oleje, citrónové šťávy a sojové omáčky si připravíme jogurtovou zálivku, kterou vmícháme do zeleniny.

Salát dáme do chladu naležet. Podáváme s celozrnným pečivem nebo samotný, jak kdo má rád.

Poznámka: Salát v konečné podobě pro oslabenou slinivku nedoporučuji. Sama si vždy raději oddělám trochu salátu bez jogurtu a také bez červené papriky. Ostatní složky salátu ještě moje slinivka zvládá, ale vše je též na vašem zvážení.

Při přípravě každého salátu trochu ochutnávám, ale další konzumaci mnoha mých „výtvorů“ přenechávám druhým v rodině…:-)

S vhodným pečivemlze tento salát zařadit i pro bezlepkovou dietu.

43 844 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*