Bílé zelí, které je k dostání téměř celoročně, se stává základem mnoha zeleninových salátů. Připravený salát ve spojení s další zeleninou a jogurtem více zasytí i přítomností mléčné bílkoviny. Současně je pro tělo významný obsahem minerálních látek a vitamínů z veškeré zeleniny.
Máme-li zelí křehké odrůdy, ani je nemusíme spařovat. Můžeme je použít přímo nakrouhané syrové. Jinak lze alespoň polovinu zelí krátce spařit zalitím vařící vodou a salát bude lépe stravitelný. Cibulku také můžeme spařit, ale ostatní zeleninu přidáme v syrovém stavu. Červenou papriku nakrájíme na tenké proužky a pórek na jemná kolečka.
Nakrouhané a případně i částečně spařené zelí lehce prosolíme a necháme chvíli odležet. Posolením ještě zkřehne. Po chvíli přidáme ostatní zeleninu a koření a vše promícháme.
Z bílého jogurtu, kvalitního oleje, citrónové šťávy a sojové omáčky si připravíme jogurtovou zálivku, kterou vmícháme do zeleniny.
Salát dáme do chladu naležet. Podáváme s celozrnným pečivem nebo samotný, jak kdo má rád.