Dříve jsme je byli zvyklí vařit puding jenom z hotového pudingového prášku z obchodu. Nabízejí se v různých variantách, ale je to vlastně vždy bramborový nebo kukuřičný škrob. Navíc s obsahem ne mnohdy zdravých ochucovadel a potravinářských barviv. Chutný puding s čokoládovou příchutí můžeme dle tohoto receptu uvařit z rýže.
Rýži namočíme asi do ½ l vody a necháme bobtnat. Minimálně jednu hodinu. Rýži i s vodou vyklepneme do mixeru na koktejl a ještě trochu zalijeme vodou tak, aby tam celkem bylo opět asi půl litra vody. Mixujeme 2–3 minuty, až se veškerá rýže jemně rozptýlí.
Tuto mléčně zbarvenou tekutinu z mixéru slijeme a přecedíme přes jemné sítko. Je dobré scedit toto „mléko“ dvakrát. Výsledný puding bude ještě jemnější. Scezenou drť nepoužíváme. „Rýžové mléko“ s obsahem rýžového škrobu doplníme do 700 ml a vrátíme do mixéru zpět. Přidáme sušený sojový nápoj s příchutí vanilky, skořici , mletý fenykl i karob a vše dobře rozmixujeme.
Tímto krokem si ušetříme míchání a rozpouštění sušeného sojového nápoje i karobu při vaření. Připravenou tekutinu dáme vařit. Při vaření musíme neustále míchat, nejlépe malou metlou, protože ode dna puding rychle houstne a mohly by vzniknout žmolky.
Puding přivedeme pomalu k varu a povaříme na mírném ohni za soustavného míchání dvě minuty. Při varu osladíme medem a zamícháme jemně sekané ořechy i pokrájené rozinky. Za tepla ještě do hotového pudingu přikápneme pár kapek citrónového aromatického oleje „Just“, promícháme a hned nalijeme do vodou vypláchnutých misek.
Po dokonalém vychlazení puding vyklopíme na talířky, ozdobíme sojovou smetanou a trochou džemu bez přidaného cukru.
Na základě diskuze v komentářích s Jitule* jsem připravila tento puding přímo z rýže natural a i když jsem vodu po namočení vylila a mixovala to v jiné a pak zcedila a opět doplnila na 0,7 l, tak mi puding uvařit šel, bez veškerých ingrediencí. Přikládám foto, že je puding kompaktní…
Ano milá Jitko, určitě lze. No, ony se pudingy jaksi původně vaří vždy z mléka :-), tedy kravského, a já vlastně toto mléko nahrazuji. Kdybyste ho vyloučila úplně, tak uvařené z vody to bude jenom dietní kašička, která asi ztuhne do podoby pudingu, ale bude bez valné chutě. To tak jedině, když by bylo člověku špatně od žaludku, tak je to vlastně jenom rýžový škrob ve vodě.
Vanilkové sušené mléko též přímo puding ovoní a nemusí se používat žádné umělé aróma, které bývá součástí klasických pudingových prášků.
Jeho přídavek 70 g zde v receptu je vlastně jako byste připravila 700 ml tekutého nápoje (zachovávám poměr dle návodu na jeho přípravu), takže když pak doplňuji do výsledných 700 ml tekutiny již s rozmixovanou a scezenou rýží, je to vlastně jako byste tu rýži namáčela přímo v mléce. Proto můžete použít zmíněných 700 ml tekutého vanilkového mléka, máte-li ho k dostání. Též třeba i tekuté rýžové mléko nebo sojové, vše dle vlastní volby...
Množstvím rýže opět ovlivníte výslednou hustotu pudingu, raději o trošku více než méně, aby pěkně ztuhl...Ona ta rýže nějaký objem totiž vytlačí. Nebo ji namočte asi v 600 ml vanilk. mléka, pak rozmixujte, přeceďte, aby byl puding jemný a teprve potom dolijte do výsledného objemu 700 ml.
No a pak dochutit a již jen zkusit uvařit. To budete muset již vyzkoušet sama. :-)Snad jsem to napsala trošku srozumitelně a promiňte, nevím, zda jste ve vaření začátečník či nikoliv, tak jsem si dovolila tu malou osvětu na začátek :-)
Přeji, ať se podaří. Zdravím Alemari
Ještě mě dnes ráno (5.2.) napadlo, že to může působit ta Sladěnka, to že to netuhne...Má v sobě enzymy a třeba při použití do kváskového pečiva také není vhodná, pečivo nenakyne a je jak brousek. Ale nedalo mi to a jdu to ještě ověřit...:-)
Milá Jitule*, ještě mi můžete zavolat a popsat mi to přesně krok po kroku, třeba tu záhadu vyřešíme:-)
Nabobtnanou rýži je potřeba velice dobře promixovat a pak zůstane jen tak 1 polévková lžíce s čepičkou té nepřecezené hmoty. Tekutinu s rýžovým škrobem jsem opět před přidáváním dalších ingrediencí doplnila na 700 ml a pak přidala sušený sojový nápoj (jsem chemik, éček, která jsou zde, se nebojím, nejsou to ta co přímo ohrožují zdraví, ta jsou jinde. Více se k tomuto tématu vyjadřuji zde u článku...) nu a dovařila...Míchala a míchala, je to skoro nekonečné než to přijde k varu, ale pakliže to neuděláte, máte hned u dna zahuštěnou vrstvičku, která způsobí pak žmolky. Nu už jsem i ochutnala. Povedl se mi a je tuhý až dost. Přeji, aby se Vám to příště podařilo. Jestli máte nějaké další pochyby, zavolejte mi, probereme Vaši cestu a najdeme možná to co se děje..Alemari