Z hladké rýžové mouky nejsou výborné jenom „krémy“ na dietní dorty nebo záklechtky do omáček. Z této mouky lze připravit velice jemné palačinky. Chce to jen trochu více trpělivosti. Rýžová mouka neobsahuje lepek a těsto na palačinky musí déle odpočívat.
To proto, aby rýžová mouka dobře nabobtnala a palačinky se nám na pánvi při obracení netrhaly.
Nejdříve si v 200 ml horké vody rozpustíme sušený rýžový nápoj a vzniklé husté „mléko“ zředíme a ochladíme 300 ml studené vody. Do vzniklého rýžového „mléka“ rozkvedláme 300 g hladké rýžové mouky. Toto těstíčko necháme odstát, nejlépe déle, alespoň 12 hodin.
Před vlastní přípravou těsto trochu osolíme a rozmícháme v něm dvě středně velká vejce. Rozehřátou pánev potřeme včelím voskem a lijeme na ni silnější palačinky než jsem zvyklí z mouky pšeničné. Protože pracujeme s bezlepkovým těstem, tak tenké palačinky jako z klasické mouky se nám asi nepodaří vyrobit, ale svoji lehkostí je možná předčí.
Palačinky opékáme z jedné strany tak dlouho, až při opatrném podebrání kraje obracečkou zjistíme, že palačinka je již celistvá a půjde otočit. Lopatkou ji uvolníme po celém obvodu a pak i ode dna a rychlým pohybem pánve nebo širší lopatkou palačinku obrátíme.
Dopečeme z druhé strany a shrneme ji na připravený talíř. Z uvedeného množství těsta připravíme asi 5–6 ks palačinek, což vystačí na dvě velké nebo i tři menší porce.
Palačinky potíráme marmeládou nebo džemem bez cukru a místo cukru je posypeme sušeným ovesným nápojem.