
Červená čočka má především tu výhodu, že se před vařením nemusí namáčet. Rozvařením, ochucením a rozmixováním máte večeři za malou chvilenku. Sice čočka červenou barvu varem ztratí, ale barevnost lze pokrmu dodat zeleninovou oblohou.
Odvážené množství červené čočky propláchneme studenou vodou a přecedíme. Ze sítka promytou čočku vyklepneme do hrnce a přilijeme vodu. Přidáme veškeré potřebné koření, granulovaný česnek a jemně pokrájenou cibuli a dáme vařit.
Po dosažení varu plamen plynu nebo teplotu elektrické plotýnky snížíme a čočku vaříme pomalým varem cca 20–25 minut až je úplně měkká, skoro rozvařená. Pak bude rozvařená i cibule a voda bude hodně vydušena. V době, kdy se čočka vaří, si napaříme růžičky brokolice jako přílohu. Omyté růžičky vkládáme na pařáček až když se voda vaří. Lehce je posolíme a pak již jen hrnec přikryjeme a napařujeme cca 15 minut.
Čočku po uvaření rozmixujeme ponorným tyčovým mixérem do podoby hladkého pyré, omastíme olejem, dle chuti přikyselíme umeoctem a servírujeme na talíře. Obkládáme napařenou brokolicí a jako studenou přílohu servírujeme kysané zelí a salát z červené řepy v umeoctu. Pyré můžeme ozdobit krájenými kolečky čerstvého pórku.
Pakliže máme trávení v pořádku a nedržíme ještě oddělenou stravu, doporučuji jako přílohu špaldové placky základní. Chceme-li však dodržet bezlepkový charakter celého pokrmu musíme zvolit přílohu jinou, třeba placky jahelné nebo pohankové.