Pomazánka z cizrny

miska – cca 650 g pomazánky | Pro bezlepkovou dietu zvolit pečivo vhodné při tomto onemocnění. | Při oslabené slinivce pomazánky jenom malé množství.

Ingredience:
  • cca 400 g uvařené cizrny (z 200 g v suchém stavu)
  • 200 g vařeného celeru
  • 5 lžic panenského řepkového oleje
  • 1 lžička umeocta
  • ½ lžičky sušené bazalky
  • ½ lžičky oregana
  • ½ lžičky estragonu
  • 1 lžička „Dijon“ hořčice
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • mořská sůl

Příprava cizrnové pomazánky není o moc složitější než z jakékoliv jiné luštěniny. Musíme si ji sice dopředu trochu naplánovat, ale určitě chuťově stojí za to. Zhruba 200 g suché cizrny propláchneme a namočíme v dostatečném množství vody a necháme bobtnat.

Můžeme ji nechat i naklíčit, tak jak zmiňuji v článku Jak uvařit a připravit cizrnu. V dalších krocích vaření postupujeme dle zde popsaného postupu a zvolíme si, jak rychle pomazánku potřebujeme připravit.

Vždy, když ji namáčím vím, že mohu přípravu o jeden až dva dny odložit a určitě nic nezkazím, spíš získám kvalitnější a lépe stravitelnější luštěninu.

Uvařenou, a v případě této pomazánky, i oloupanou cizrnu nasypeme do sekacího robotu společně s uvařeným celerem a olejem. Za mixování přilijeme lžičku umeocta a dodáme veškeré koření, trochu osolíme a dobře umixujeme do krémové konzistence. V závěru ochutíme hořčicí a sojovou omáčkou „Tamari“.

Chceme-li mít pomazánku víc mastnější, můžeme množství oleje o něco zvýšit, ale jenom tak, by pomazánka neztratila svoji krémovitost a moc se nenaředila.

Pomazánku natíráme na žitný chléb a zdobíme čerstvou zeleninou. Tak chutná nejvíc.

Poznámka: Mám velmi ráda cizrnu a vždy mám co dělat, abych ji nesnědla jenom tak, uvařenou a oloupanou. Chutná mi jako vařené kaštany nebo nějaké oříšky. Pomazánka je pro mé trávení s oslabenou slinivkou poněkud složitější obsahem tuku, ale v omezeném množství si ji ráda dám, protože také potřebuji kvalitní vápník z potravy.

Když se však do pomazánky pustí mojí synové, moc na mne nezbude a tak to množství, které uchráním pro sebe, mi problémy s trávením nedělá. :-)

Sama pomazánka je bezlepková, ale pečivo si musí celiatici zvolit jiné.

44 311 zobrazení článku
O autorce
6 Komentářů
  1. lesněnka Odpovědět
    Děkuji mockrát za tyto recepty na pomazánky. Byla jsem už bezradná z toho, co namazat dítěti na pečivo, aby v tom nebyl tvaroh, máslo, masné produkty a podobné "dobroty" pro děti a zároveň, aby to chutnalo. Díky moc i za recepty a návody na cizrnu, hned vyzkouším a napíšu, jestli se pomazánka "ujala". At se daří. S přáním krásného dne a dní, Jana z Přerova.
    • Alemari Odpovědět
      Jsem ráda milá Lesněnko, že zde něco najdete vhodného, co Vám bude vyhovovat. Přeji též krásný den. Alemari
  2. lesněnka Odpovědět
    Přeji krásný večer Alemari. Právě jsem dodělala cizrnovou pomazánku a přiznám se, že mě samotnou překvapila cizrnová pasta, kterou jsem vytvořila a to jak konzistencí, tak velmi jemnou chutí. Jelikož ale moje dítě bohužel nemá rádo chuť celeru, trochu jsem experimentovala a recept si malinko upravila... Osmahla jsem na trošce slun.oleje kousek cibulky, přidala na kousky mrkvičku a petržel a spolu s kořením na svíčkovou a trochou soli mírně podlila a podusila. Podušenou směs potom se zbytkem vody rozmixovala a do této směsi po troškách přidávala cirznové pasty. Výsledek byl bezva. Připomíná to trošku chuť svíčkové, krásně to voní i chutná. Takže děkuji za inspiraci!!! Ještě něco. Podařilo se mi zbavit slupek, ale klíčky jsem pro jistotu ulámala ještě před vařením,vodou vyplavila a uschovala, abych o ně nepřišla a pak přidala až nakonec.
    • Alemari Odpovědět
      Jste šikulka,milá Lesněnko. Díky za inspiraci i Vám. Je to krásné, jak tvoříte! Zdravím a přeji krásné ráno. Alemari.
  3. Jana Kášová Odpovědět
    Dobrý den. Do rozemleté cizrny, ochucené česnekem, jsem vmíchala mandlové pesto s kurkumou. Namazala na různorodé pečivo, pokladla vařenými věcmi a posypala bazalkou. Nemělo to chybu. JANA
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den. Ráda věřím, že to byla dobrota. Škoda, nemohu sama vyzkoušet, mám oslabené trávení a ten česnek by mi neudělal dobře, ale zdraví čtenáři určitě mohou. Mějte se hezky. Alemari

Zanechte odpověď

*