Příprava cizrnové pomazánky není o moc složitější než z jakékoliv jiné luštěniny. Musíme si ji sice dopředu trochu naplánovat, ale určitě chuťově stojí za to. Zhruba 200 g suché cizrny propláchneme a namočíme v dostatečném množství vody a necháme bobtnat.
Můžeme ji nechat i naklíčit, tak jak zmiňuji v článku Jak uvařit a připravit cizrnu. V dalších krocích vaření postupujeme dle zde popsaného postupu a zvolíme si, jak rychle pomazánku potřebujeme připravit.
Vždy, když ji namáčím vím, že mohu přípravu o jeden až dva dny odložit a určitě nic nezkazím, spíš získám kvalitnější a lépe stravitelnější luštěninu.
Uvařenou, a v případě této pomazánky, i oloupanou cizrnu nasypeme do sekacího robotu společně s uvařeným celerem a olejem. Za mixování přilijeme lžičku umeocta a dodáme veškeré koření, trochu osolíme a dobře umixujeme do krémové konzistence. V závěru ochutíme hořčicí a sojovou omáčkou „Tamari“.
Chceme-li mít pomazánku víc mastnější, můžeme množství oleje o něco zvýšit, ale jenom tak, by pomazánka neztratila svoji krémovitost a moc se nenaředila.
Pomazánku natíráme na žitný chléb a zdobíme čerstvou zeleninou. Tak chutná nejvíc.