Polévka z dýně Hokaido

1 porce | Polévka je velmi vhodná pro oslabenou slinivku.

Ingredience:
  • 1 malá dýně Hokaido nebo ½ větší (200–250 g očištěné dýně)
  • 200 g mrkve
  • 1 malá cibule (50 g)
  • trochu panenského oleje (slunečnicový, sezamový, ořechový atd.)
  • koření „Horalka“, mletý kmín, mletý muškátový oříšek, kurkuma
  • mořská sůl

Stále více pěstitelů začíná i v našem městě dodávat na trh tuto jedinečnou, lze bezesporu říci, že i léčivou dýni, se jménem japonského ostrova Hokaido. Velice brzy jsem ji zařadila mezi oblíbené suroviny a nejen svého dietního jídelníčku.

Její příprava k vaření spočívá jenom v omytí, rozkrojení a vyčištění od dužniny.

Měkkou část dýně společně s peckami nejlépe odstraníme obkroužením dřeně polévkovou lžicí a pak ji též za pomocí tohoto nástroje vydlabeme.

Dýni nakrájíme na menší kousky. Společně s očištěnou, pokrájenou mrkví a jednou cibulí ji dáme vařit do vody s troškou koření. Polévku solíme minimálně.

Vody dáme v takovém množství, aby byla zelenina ponořena a případně doléváme vždy tolik, kolik se odpaří.

Od varu bude vše uvařeno do měkka asi za 15 minut.

Po uvaření polévku trochu ochladíme, rozmixujeme v hladký krém a ihned podáváme.

Na talíři je vhodné polévku ještě lehce zakápnout panenským olejem, který máme právě nejraději.

Poznámka: Osobně kvůli slinivce dýni i loupu, i když je tato dýně jediný druh, který se loupat nemusí. Slupka po tepelné úpravě krásně změkne. Polévka z dýně Hokaido je výborná i samotná bez mrkve a cibule.

Kdo je nemocný a má omezený jídelníček, uvítá její zvláštní oříškovou chuťDýně Hokaido obsahuje velice dobře stravitelný polysacharid, který má obzvlášť příznivé účinky na slinivku.

Samotná dýně Hokaido je významná svým obsahem cenných minerálů a to především vápníku, hořčíku a železa. Dále je tělu prospěšná obsahem vitamínu C, B a provitaminu A. Její vláknina zase příznivě působí na naše střeva.

Tato polévka je vhodná a prospěšná všem a svým obsahem důležitých stavebních látek, bych ji, kdybych ji znala dříve :-), určitě zařadila i do dětského jídelničku.

213 545 zobrazení článku
O autorce
4 Komentářů
  1. Tereza Odpovědět
    Vaříme a je výborná. Zařadila jsem podle rady i do dětského jídelníčku a malému moc moc chutná :-) Zakapávala jsem olivovým olejem a po vyzkoušení několika druhů mohu všem doporučit olivový olej Glafkos extra panenský. Kombinace s touto polévkou jsou jedinečný chuťový zážitek.
    • Alemari Odpovědět
      Tak to mě těší, že chutná i malému. Nu co dodat, řecké olivové oleje také miluji. Zdravím. Alemari
  2. marie Odpovědět
    Doporučuji zakápnout dýňovým olejem ze štýrska!
    • Alemari Odpovědět
      Je to zcela možné. Variantám se meze nekladou :-)

Zanechte odpověď

*