Stále více pěstitelů začíná i v našem městě dodávat na trh tuto jedinečnou, lze bezesporu říci, že i léčivou dýni, se jménem japonského ostrova Hokaido. Velice brzy jsem ji zařadila mezi oblíbené suroviny a nejen svého dietního jídelníčku.
Její příprava k vaření spočívá jenom v omytí, rozkrojení a vyčištění od dužniny.
Měkkou část dýně společně s peckami nejlépe odstraníme obkroužením dřeně polévkovou lžicí a pak ji též za pomocí tohoto nástroje vydlabeme.
Dýni nakrájíme na menší kousky. Společně s očištěnou, pokrájenou mrkví a jednou cibulí ji dáme vařit do vody s troškou koření. Polévku solíme minimálně.
Vody dáme v takovém množství, aby byla zelenina ponořena a případně doléváme vždy tolik, kolik se odpaří.
Od varu bude vše uvařeno do měkka asi za 15 minut.
Po uvaření polévku trochu ochladíme, rozmixujeme v hladký krém a ihned podáváme.
Na talíři je vhodné polévku ještě lehce zakápnout panenským olejem, který máme právě nejraději.