Červená čočka je „šlágr“ posledních let. Je mezi luštěninami snad jediná, co ji lze tak rychle uvařit. Pro jistotu i tuto čočku před vařením prohlédneme. Pak ji nasypeme do hrnce, propláchneme a zalijeme vodou.
Červenou čočku uvaříme bez předchozího namáčení s kořením, solí, celou cibulí a česnekem do měkka. Koření dáme od každého asi tak špetku, ale Horalky můžeme dát plnou lžičku.
Až je čočka úplně měkká, což je asi po 10–15 minutách varu, přidáme do hrnce hrst jemných ovesných vloček na zahuštění a ochutíme sojovou omáčkou Tamari.
Po uvaření necháme mírně zchladnout a vyjmeme bobkový list.
Prochladlou polévku namixujeme na hladký krém. Na závěr omastíme lžičkou řepkového oleje a na talíři ozdobíme pažitkou.
Podáváme s orestovaným pečivem.