Polévka z červené čočky

1-2 porce | Pro oslabenou slinivku bez uvedeného pečiva.

Ingredience:
  • 100 g červené čočky
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • mořská sůl
  • koření „Horalka“, mletý kmín, bazalka, 3 bobkové listy, majoránka, kurkuma
  • 1 lžička panenského řepkového oleje
  • pažitka
  • hrst jemných ovesných vloček
  • sojová omáčka „Tamari“
  • asi 700 ml vody (část se vyvaří během varu)

Červená čočka je „šlágr“ posledních let. Je mezi luštěninami snad jediná, co ji lze tak rychle uvařit. Pro jistotu i tuto čočku před vařením prohlédneme. Pak ji nasypeme do hrnce, propláchneme a zalijeme vodou.

Červenou čočku uvaříme bez předchozího namáčení s kořením, solí, celou cibulí a česnekem do měkka. Koření dáme od každého asi tak špetku, ale Horalky můžeme dát plnou lžičku.

Až je čočka úplně měkká, což je asi po 10–15 minutách varu, přidáme do hrnce hrst jemných ovesných vloček na zahuštění a ochutíme sojovou omáčkou Tamari.

Po uvaření necháme mírně zchladnout a vyjmeme bobkový list.

Prochladlou polévku namixujeme na hladký krém. Na závěr omastíme lžičkou řepkového oleje a na talíři ozdobíme pažitkou.

Podáváme s orestovaným pečivem.

Poznámka: Červená čočka se nemusí namáčet, velmi brzy se uvaří do měkka. Má sklon se i rychle rozvařit a proto je z ní chutná polévka, která zasytí a je díky použitým bylinkám dobře stravitelná i pro nemocnou slinivku.

Porcí počítám porci pro dospělého, proto nemám přesný odhad. Máme-li ještě další chod, tak by mohlo množství být i pro dva, ale jinak je to dle toho, jak si polévku varem zahustíme.

37 724 zobrazení článku
O autorce
4 Komentářů
  1. jitinecka Odpovědět
    Polévka je moc dobrá. Má výbornou chuť, nenadýmá a co oceňuju, že je rychle uvařená. U nás chutná celé rodině.
    • Alemari Odpovědět
      Milá Jitinecko, děkuji za komentář. Vždy mě potěší, když mým čtenářům chutná. Přeji pěkný den. Alemari
  2. Markéta Odpovědět
    Dobrý den, můžu se zeptat, ten česnek provařený v polévce na slinivku nevadí? Děkuji mockrát za odpověď.
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer milá Markétko. Osobně mi uvařený česnek v polévce vůbec nevadí, ale musí být dobře rozvařený a nejlépe ho pak ještě roztírám. Tak je v polévce stravitelný. a když je polévka rozmixována, není tam vůbec znát. Jeho silice jsou vyčpělé při vaření a tak nedráždí. To je má zkušenost. Zdravím. Alemari

Zanechte odpověď

*