Pro mlsné jazýčky lze připravit zdravé koláčky z pohanky. Uvaříme pohanku lámanku s 500 ml vody do měkka. Vaříme tak dlouho, až se voda téměř vyvaří. Do horké kaše rozmícháme sušený sojový nápoj, karob, med a veškeré uvedené koření.
Kaši necháme zchladnout. Přidáme kokos, žloutek a vše dobře promícháme.
Těsto ovoníme citrónovým aromatickým olejem místo citrónovou kůrou a omastíme lžicí slunečnicového oleje. Ten pro oslabenou slinivku ani nemusí být, ale ostatním dodá tělu kvalitní tuky.
Z bílku ušleháme sníh, můžeme přidat i jeden bílek navíc. Sníh opatrně vmícháme od hotového těsta z kaše a lžičkou tvoříme na plechu na pečící papír hromádky, které trochu zaoblíme do kulata.
Koláčky upečeme v mírné troubě při 180-200 °C. Pečeme 50-60 minut a vždy po 15 minutách koláčky kontrolujeme, aby se nepřipekly.
Díky přidanému šlehanému bílku koláčky lehce naskočí. Jsou měkké a kypré i bez prášku do pečiva.
Pohankové koláčky dobře chutnají s ajurvédskou kávou s obilným mlékem.
Milá Nataly, přeji též dobrý den. Děkuji Vám za zprávu, že se povedlo a chutnalo :-)
Co se týče skladovatelnosti, tak většinou nezkouším do krajnosti, jak dlouho výtvory vydrží, to je mi líto té práce, ale mám ověřeno, že pudingy, různé koule v ledničce vydrží 2-3 dny a jsou stále dobré. Delší dobu jsem raději nezkoušela, přec je tam teplota jen tak 6-8 st.
Pečivo vydrží déle. Ale já bych doporučovala, pokud víme, že se hned nesní nebo jsme ho udělali více a potřebujeme je uchovat déle, tak i drobné pečivo uchovávat v chladu, v létě v lednici v zavřené krabičce.
Je to různé, dle toho, je-li pečivo trvanlivé jako cukroví nebo jsou to buchty, nákypy apod.
Co vím, že se sní během dvou tří dnů, tak to nechám volně ložené, jen přikryté ubrouskem či čistou utěrkou, na stole, aby si doma mohli brát dle chuti, většinou se to také tak v té době sní. To pečivo, které chci uchovat týden až 14 dní, to pak zmrazím. Zabalím ho do papíru na pečení a pak do igelitu a dám do mrazničky. Cukroví vydrží v mrazničce až měsíc bez problémů.
Rozmrazení pak trvá asi 1 hodinu, je to dle velikosti, a to nechávám pečivo rozbalené při pokojové teplotě a bývá téměř jako čerstvé. Pohankové koláčky bych asi zkusila dát na čtyři dny hodně do chladu anebo tedy i do mrazničky. S pozdravem Alemari