Placky z vařených brambor se lněným semínkem

2 porce

Ingredience:
  • 300 g uvařených na jemno nastrouhaných brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 20 g namixovaného lněného semínka
  • 1 vejce
  • 60 g špaldové mouky (polovinu ponechat na vyvalování)
  • 25 g sojové mouky hladké
  • 1 lžíce kvalitního oleje (olivový, řepkový)
  • mořská sůl, saturejka, majoránka, oregano, bazalka
  • sojová omáčka „Tamari“

Bramborové placky jsou dobrou večeří pro rostoucí organizmus a doplněné třeba i dušenou zeleninou prospějí ještě víc. Jsou obohaceny lněným semínkem a tak obsahují dostatečné množství esenciálních mastných kyselin.

Předem uvařené, na jemno nastrouhané brambory na vále zasypeme sojovou moukou a polovičním množstvím špaldové mouky.

Do hromádky uděláme důlek, do kterého rozklepneme vajíčko. Přidáme utřený česnek se solí, po špetkách od každého koření, lžíci oleje a namleté nebo namixované lněné semínko.

Trochu osolíme a pokapeme sojovou omáčkou Tamari. Vše zpracujeme v těsto, které rozdělíme na stejné díly (cca 8 kousků). Z kousků vytvoříme kuličky, omoučíme je a postupně vyvalujeme ve zbylé špaldové mouce na placky.

Placky pečeme z obou stran v horkovzdušné troubě nebo na olejem potřené pánvi. Chutnou přílohou může být salát z červené řepy s umeoctem, anebo i dušená zelenina.

Poznámka: Pečeme-li placky v troubě na pečicím papíru nebo v horkovzdušné troubě, budou dietnější. Slinivka je snáší velice dobře.

Obsahem lněného semínka se zvyšuje výživná hodnota bramborových placek. Lněné semínko je významné svým obsahem esenciálních mastných kyselin – tuků a olejů, které pomáhají tělu snižovat hladinu cholesterolu, normalizovat poruchy tukové výměny a působí v celém těle jako ochrana buněk před vstupem škodlivin.

19 094 zobrazení článku
O autorce
2 Komentářů
  1. Bluma Odpovědět
    Výborný recept! Všichni se doma ošklebovali, jak to divně vypadá a do deseti minut byly všechny placky pryč :) (a to jsem dělala dvojnásobnou dávku)
    • Alemari Odpovědět
      Tak to Vám věřím :-) Znám to znám...Na placky se u nás obyčejně čekalo v kuchyni... :-)

Zanechte odpověď

*