Obvykle používám k oslazení ovesných skořicových placek kvalitní med. Nyní jsem je zkusila osladit stévií, aby víc vyhovovaly i dietnímu omezení při oslabené slinivce a i při cukrovce. Chutnaly téměř stejně.
Pokud bych to druhým neřekla, tak by to asi ani nepoznali. V receptu uvádím přípravu pro obě varianty. Liší se jenom v začátku postupu.
V případě použití medu, zalijeme ovesné vločky jenom kvalitní vodou a necháme nabobtnat. Budeme-li sladit stévií, osladíme si tuto vodu silnějším výluhem ze stévie.
Vločky také můžeme namočit přímo do scezeného čaje ze stévie, který si připravíme příjemně sladký.
Musíme počítat s tím, že přídavek ovesné mouky oslazení zmírní. Až vločky změknou, přidáme med v případě této varianty. Při použití stévie nabobtnalé ovesné vločky již nesladíme. Dál postupujeme stejně.
Přimícháme k nim sušený ovesný nápoj, skořici, na jemno nakrájené nesířené meruňky, pár kapek citrónového arom. oleje, ovesnou mouku a vytvoříme hutné těsto.
Těsto vyklopíme na pomoučený vál a obalíme v mouce. Rozkrájíme asi na 8 kousků, které také obalíme v mouce, aby šly tvarovat. K pomoučení používám raději hladkou špaldovou mouku, je jemnější a kousky lépe obalí. Ovesná celozrnná mouka je dost hrubá a na obalování a vyvalování placek se mi neosvědčila, i když jsem chtěla původně zachovat použití pouze jednoho druhu obiloviny.
Rukou vytvoříme placky a opatrně je přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Můžeme také placky dotvořit až na plechu, protože jsou dost měkké a trošku hůř se s nimi pracuje.
Pečeme zhruba 25-30 minut v troubě do růžova asi při teplotě 150-180 °C. Doba pečení závisí na síle placek. Po 15 minutách je dobré placky zkontrolovat třeba u jedné rozlomením a obrátit, aby byly opečené z obou stran.