Ovesná kaše s otrubami

1 porce | Pro oslabenou slinivku je tato kaše vhodná, ale celé mandle musíme velice dobře pokousat.

Ingredience:
  • 20 g ovesné celozrnné mouky
  • 30 g ovesných otrub
  • 480–500 m vody
  • 20 g sušeného ovesného nápoje (lze dát až 50 g, chceme-li kaši více mléčnou)
  • ½ lžičky kvalitní mleté skořice
  • javorový sirup nebo med na oslazení
  • pár mandlí nebo ořechů

Tato kaše může být chutnou snídaní a nejen pro ty, co mají nemocnou nebo jen oslabenou slinivku. Nezatěžuje organizmus a dodá energii alespoň na 3–4 hodiny. Obsahuje totiž  „pomalé“ glycidy, které dají pocit sytosti na delší dobu.

Zhruba v půl litru studené vody rozmícháme ovesnou celozrnnou mouku a ovesné otruby a v hrnci za míchání přivedeme k varu. Krátce povaříme a přisypeme ovesný nápoj a mletou skořici. Metlou kaši v hrnci dobře promícháme.

Po rozpuštění „mléka“ nalijeme kaši na talíř, kde ji můžeme ještě dosladit javorovým sirupem nebo medem. Kvalitní tuky doplníme několika mandlemi nebo oříšky. Snídani doplníme třeba ajurvédskou kávou s obilným „mlékem“.

Poznámka: Kdo má rád kaši sladší, může ji osladit i přímo v hrnci. S mandlemi musíme velice opatrně, jen máme-li slinivku v klidovém období, ale mám vyzkoušeno, že v uvedeném množství je moje slinivka snáší.

Přítomné otruby společně s ovesnou celozrnnou moukou dodávají dostatek vlákniny a napomáhají tělu při správné funkci střev. Skořice má výrazné protiplísňové účinky.

17 492 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*