Pamatuji si, že v mém dětství jsme mívali k večeři často nějaké hašé s chlebem či bramborami. Měla jsem ráda tyto teplé „míchaniny“ a maminka je vždy „vyčarovala“ i z mála, ze kterého by jinak celou rodinu nenasytila. Většinou je připravovala ze zbytku pečeného nebo vařeného masa. Ale to je minulost.
Protože již nejsem příznivcem masitých jídel, zkusila jsem hašé připravit z jiné bílkoviny než z živočišné. A dle reakce v rodině se tato teplá pomazánka docela dobře ujala.
Na olivovém oleji zpěníme pokrájenou cibulku a na ní rozpustíme mletou červenou papriku, až ji krásně obarví. Pak na cibulku rozdrobíme okaru a prohříváme. Trochu podlijeme vodou, aby se okara lépe tepelně opracovala a dusíme až do odpaření tekutiny. Mezitím si rozklepneme do hrnečku vajíčka, která rozmícháme s uvedeným kořením. Též je osolíme.
Jakmile je okara dostatečně orestována, zalijeme ji rozkvedlanými vajíčky s kořením a mícháme do zhoustnutí. Pro výraznější ochucení přimícháme lžíci hořčice. V závěru ještě povrch lehce pokapeme sojovou omáčkou Tamari.
Okarové hašé posypeme krájeným pórkem a podáváme s čerstvou zeleninou jako oběd, sytou svačinu nebo i večeři. Jako přílohu volíme chléb nebo brambory dle možností, chutě či dietních omezení. Též můžeme hašé přímo klást na chléb a podávat teplé.