Mladý špenát s kuskusem

1 porce

Ingredience:
  • 100 g kuskusu
  • 200 ml vařící vody
  • mořská sůl
  • 250 g špenátových lístků (bez stonků)
  • 1 lžička za studena lisovaného řepkového oleje BIO
  • 1 stroužek česneku nebo trochu sušeného česnekového granulátu

Příloha:

  • kvašené červené zelí

Na jaře mne vždy „dostane“ mladý čerstvý špenát. Neodolám jeho křehkosti a svěžesti a připravím si dietní oběd pro slinivku. Mladý špenát promyji, otrhám od stonků, vložím do hrnce, podliji a dám dusit. Je ho sice v hrnci plno, ale po chvíli se spaří a slehne ke dnu.

Podusím ho pár minut do měkka, trochu posolím a přidám česnek utřený bez soli nebo sušený.

Mezitím, co se špenát dusí, zaliji vařící vodou v misce kuskus, trochu ho osolím a nechám přikrytý nabobtnat.

Je za chvíli připraven.

Hotové jídlo již jenom naservíruji na talíř, lehce pokapu řepkovým olejem a jako přílohu volím zeleninu, tentokrát kvašené červené zelí.

Poznámka: Oběd plný vitamínů a minerálů snese oslabená slinivka dobře, ale tradiční vařené vejce si dám v rámci dělené stravy raději jindy a třeba s dušenou zeleninou nebo zeleninovým salátem.

Česnekem ochucuji opatrně, i když ho mám moc ráda. Snáším ho jedině podušený a zjistila jsem, že mé slinivce vyhovuje skoro lépe česnek sušený, který přidávám do pokrmu při vaření. V současné době mi nejvíce vyhovuje přídavek česneku medvědího, který mám mražený a přidám ho současně se špenátem nebo sušený. Tato kombinace je pro oslabenou slinivku ještě lepší. Ale pro ty co mají po zánětu slinivky nebo trpí soustavně potížemi, tak raději bez jakéhokoliv česneku.

Na porci dušeného špenátu kupuji asi 350 g špenátu čerstvého. Po očištění a otrhání stonků, které používám do dalších pokrmů a i do salátů, zůstane množství cca 250 g, což je tak přesně pro jednoho.

Tento recept není z mé hlavy, také na něm není co vymýšlet. Špenát v kombinaci s kuskusem jsem jedla v jedné restauraci, kde vaří více vegetariánská jídla a od té doby už nevolím jinou přílohu. Brambory mé slinivce mnoho nesedí, jím je velice zřídka a raději rané a nové.

Kombinace špenátu s kuskusem je velice zajímavá a chutná.

Samozřejmě, že kdo snese, může si dát ke špenátu vařené vajíčko nebo nějaké maso. Hodí se i dušené sojové plátky.

28 359 zobrazení článku
O autorce
5 Komentářů
  1. Bali Odpovědět
    jak špenát, tak i kuskus máme moc rádi. Špenát miluji k rybě, např. s lososem si velmi rozumí ;-)
  2. Marie Odpovědět
    Dobrý večer Alemari. Špenát mám ráda a na jaře ho vařím často, jen trochu jinak, než Vy. Uvařený ho ještě rozmixuji a zahustím 1 lžící špaldové mouky a na závěr přidám 1 vajíčko. Protože česnek také moc nesnáším, připadá mi Váš nápad s medvědím česnekem dobrá volba. Škoda, že letos už je pryč. Vyzkouším si přípravu špenátu dle Vás a už se moc těším! Můžete mi doporučit, jaký sušený česnek je šetrný k oslabené slinivce? Já mám doma ten od Avokáda, který se běžně zakoupí v obchodech. Když dávám česnek=stroužek, tak ho dám hned na začátku , aby se právě trochu podusil. Syrový mi nedělá dobře. S kuskusem to bude moje premiéra, vždy volím brambory. Také by mě lákal bramborový knedlík. Možná ho vaříte zdravě, jen jsem ho ještě nenašla! Když špenát spařuji, většinou dám víc vody a pak ho mám řídký! Na Vašem obrázku se mi zdá pěkně zahuštěný, takový bych ho právě také chtěla mít. Takže ve čtvrtek budu postupovat přesně dle Vašeho receptu a snad se mi povede a budu spokojená! Pěkný večer! Marie
    • Alemari Odpovědět
      Špenát v mém receptu není nijak zahuštěn, je jen napařen do měkka a jak i uvádím, tak si ho dělávám již přednostně s česnekem medvědím. Místo syrového udělá stejnou službu i sušený, který můžete podusit spolu se špenátem. Při dušené nedávat mnoho vody a když zůstane, tak ji třeba vypít, je plná minerálů, bylo by škoda ji vylít. Česnek klasický při vaření ztrácí ostrost, to je známé, proto ho pro sebe dávám spíš do polévek. Tady se sice také podusí, ale nemusí být úplně provařen a pak by oslabené slinivce nesedl. Občas také používám granulovaný česnek. Nemám žádnou značku, kterou bych upřednostnila. Bramborový knedlík z vařených brambor, vajíčka a mouky na webu nemám. Když ho dělám, vyjímečně :-), tak prostě jen použiji místo mouky mouku celozrnnou nebo kukuřičnou. Zdravím. Alemari
  3. Marie Odpovědět
    Zdravím Alemari. Dnes jsem si připravila špenát dle Vašeho návodu a už napořád ho budu takto dělat. Žádné zahušťování, mixování ani dlouhé vaření. Váš recept je zdravější a šetrnější! Chutnal mi! Ohledně česneku - tedy ten medvědí lze dát jak syrový, tak sušený či mražený a když ho nemám, mohu použít ten granulovaný! Výborně! Stroužky budu dávat jen do polévky. Bramborový knedlík vyzkouším z celozrnné mouky třeba špaldové hrubé či kukuřičné a pak Vám napíšu, jak se mi povedl. Děkuji a jdu hledat další chutné recepty na Vašem webu! Marie
    • Alemari Odpovědět
      Marie, děkuji. Hledejte, zkoušejte, kéž Vám tu u mne chutná :-) Alemari

Zanechte odpověď

*