Míchaný zeleninový salát

2 porce | Při oslabené slinivce je dobré do salátu pórek spařit. | Pro bezlepkovou dietu zvolit jenom sojovou omáčku „Tamari“, ta je vyrobena čistě ze soji.

Ingredience:
  • 250 g čínského zelí
  • 25 g pórku
  • 25 g mrkve
  • 70 g kysaného bílého zelí
  • koření „Horalka“, saturejka
  • sojová omáčka „Johsen Shoyu“ nebo „Tamari“
  • umeocet
  • olivový olej „extra virgin“
  • mořská sůl

Pro doplnění vitamínů nejen v jarním období poslouží míchaný salát, který je připraven z dostupných surovin. Čínské zelí rozebereme na jednotlivé listy, promyjeme a listy po délce prokrojíme. Pak je příčně nakrájíme na centimetrové nudličky.

Mrkev  nastrouháme najmeno a pórek nakrájíme na kolečka. Kysané zelí odmáčkneme od láku a překrájíme na menší kousky.

Všechny suroviny v míse promísíme, lehce osolíme, pokapeme umeoctem a trochou sojové omáčky.

Přidáme již jen koření a olivový olej.

Salát vychladíme a podáváme.

Poznámka: Čínské zelí je pro mne více stravitelnější než zelí bílé, je křehčí a nemusí se spařovat. Ráda z něj připravuji saláty, protože vydrží déle ve svěžím stavu. Když nemáme čas s přípravou jakéhokoliv salátu, tak čínské zelí křoupeme jako přílohu k pečivu přímo po jednotlivých listech zakápnutých umeoctem.

Kysané zelí nám dodá v zimním a jarním období více vitamínu C a salát také okyselí. Sojové omáčky doporučuji do tohoto salátu dávat doopravdy jen tak tři zakápnutí, ve větším množství, podle mne, by mohla salát chuťově znehodnotit. Míchaný zeleninový salát moje oslabená slinivka snáší velice dobře.

26 338 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*