Meruňkové knedlíky z bramborového těsta jsou asi nejrychlejší na přípravu co znám. Pouze musíme mít uvařeny brambory. Ale ty nám mnohdy zůstanou od jiného pokrmu. Jinak tento typ knedlíků nevyžaduje surovinu, která by se doma nenašla. Je-li navíc sezóna meruněk, tak se knedlíky přímo nabízí.
Na vál si jemně nastrouháme uvařené brambory, přisypeme celozrnnou špaldovou krupici a špaldovou celozrnnou hrubou mouku, kterou si dáme i trochu stranou, abychom měli na postupné přidávání do těsta.
Do hromádky surovin uděláme důlek a rozklepneme do něj jedno vejce. Trošku osolíme a ze všech surovin zpracujeme dobře tvarovatelné těsto.
Vyválíme váleček, ze kterého si nakrájíme kousky těsta asi o hmotnosti 35–40 g. Každý kousek rozmáčkneme na placičku, vložíme do ní omytou a vypeckovanou meruňku a dobře zabalíme. Hotové knedlíky ještě oválíme v solamylu, aby při vaření zůstaly celistvé.
Knedlíky vkládáme do vařící vody a vaříme cca 8 minut dle velikosti meruněk a také dle síly kabátku. Hlídáme při vaření a kontrolujeme rozříznutím na jednom kousku, zda je meruňka provařena.
Na posypání si připravíme směs kokosu se sojovým mlékem s příchutí vanilky. Knedlíky buďto přímo celé obalíme nebo jenom posypeme.
Na talíři je polijeme aromatizovaným medovým sirupem, jehož příprava je uvedena u receptu Ječné nudle s mákem a pak už si jenom pochutnáváme.