Marcipánové bonbóny s čokoládou a sekanými mandlemi
Z marcipánové hmoty na mandlové hříbečky můžeme připravit velice efektní a jednoduché bonbóny. V naší rodině se ujaly okamžitě. Lze je vytvořit určitě z jakékoliv mandlové hmoty, ať již dle receptu na mandlové hříbečky s javorovým sirupem, s fruktózou anebo s třtinovým cukrem.
Mandle zalijeme vařící vodou a necháme 15 minut odstát. Pak je sloupneme ze slupky a dáme na teplo usušit. Suché mandle jemně nameleme nebo nastrouháme a přesejeme.
Ovocný nebo třtinový cukr, který budeme používat na přípravu světlého marcipánu namixujeme na prášek. Přeseté mandle odvážíme a smícháme s připraveným práškovým cukrem a na vále zpracujeme s trochou bílku v těsto, které „ovoníme“ pár kapkami rumu. Těsto dobře propracujeme a vyválíme váleček.
Nakrájíme si stejné dílky, které tvarujeme v rukou na kuličky. Do každé kuličky zapracujeme sloupnutou mandli. Takto připravené kuličky necháme odležet v chladu. Budou se pak lépe obalovat v první vrstvě čokolády.
Část mandlí nakrájíme na plátky anebo je ještě v dalším kroku nasekáme na jemné kousky. Je lepší je sekat nožem, při mixování, byť na hrubo, nedocílíme stejné konsistence mandlových drobečků.
Na vodní lázni si rozehřejeme mléčnou čokoládu na vaření a ještě bez přídavku mandlových nasekaných kousků obalíme kuličky v první vrstvě čokolády. Kuličky necháme zatuhnout v chladu. Do čokolády zamícháme mandlové zlomky a teplou čokoládovou hmotu přidáváme, nejlépe malou lžičkou, na vrstvu první.
Dle zkušenosti je tento postup lepší než kuličky z marcipánu přímo obalovat v čokoládě promíchané s mandlovými drobečky, protože k první vrstvě čokoládové slupky se již další vrstva přilepí snáze. Můžeme též lžičkou navrstvit větší vrstvu čokoládovo-mandlové hmoty.
Chceme-li však kuličku s první vrstvou čokolády obalit přímo v nakrájených mandlových plátcích, můžeme ještě než první vrstva čokolády zatuhne. Získáme tak také efektní bonbón, viz čokoládová hrudka obalená plátky mandlí na fotografii uprostřed.
I po dalším kroku necháme čokoládové hrudky zatuhnout v chladu a pak je teprve přendáme do papírových košíčků.
Tmavé polévané bonbóny
Při přípravě tmavého marcipánupostupujeme dle jiného receptu trochu odlišně. Suché vyloupané mandle postupně namixujeme na jemno a nasypeme na vál. Se sušeným sojovým nápojem s vanilkovou příchutí, karobem a s javorovým sirupem vytvoříme na vále tmavou hmotu, kterou dochutíme pomerančovým aromatickým olejem.
Pracujeme nejdříve kulatým mazacím nožem a potom teprve rukama. Těsto dobře propracujeme, až je máme rovnoměrně tmavě probarveno.
Uhněteme váleček a nakrájíme z něj stejné kousky, do kterých vložíme celou menší mandli. V rukou vytvoříme kuličky. Kuličky necháme v ledničce vychladit.
Hořkou čokoládu na vaření s třtinovým cukrem rozehřejeme v hrnečku na vodní lázni a studené kuličky v ní namočíme a obalíme. Necháme zaschnout. Hotové kuličky vložíme do papírových košíčků.