Mandlové hříbečky

různý počet dle velikosti | Při oslabené slinivce jenom výjimečně ochutnat.

Ingredience:
  • 170 g jemně namletých a přesetých mandlí
  • 150 g mixované fruktózy popř. třtinového cukru
  • 1 menší bílek (i méně)
  • 3–4 lžičky kakaa BIO na obarvení hmoty na kloboučky

Mandlové hříbečky patřily mezi mé nejoblíbenější cukroví od mé babičky. Vždy jsme je „lovili“  mezi ostatními a babička se smála, že jich moc nenarostlo. Protože je mám moc ráda, zavedla jsem toto cukroví i v naší rodině a v posledních letech opět raději bez bílého cukru.

Mandle zalijeme vařící vodou a necháme 15 minut odstát. Pak je sloupneme ze slupky a dáme na teplo usušit. Suché mandle jemně nameleme nebo nastrouháme a přesejeme.

Přesáté odvážíme a smícháme s fruktózou nebo s třtinovým cukrem. Na vále zpracujeme s trochou bílku v těsto, které vyválíme na váleček. Hmotu si zvážíme a oddělíme asi 40 % hmotnosti na těsto na kloboučky.

Do tohoto menšího dílu zapracujeme kakao nejdříve nožem a pak rukama tak, až je těsto rovnoměrně probarveno. Vytvoříme váleček. Vál si umyjeme a z obou těst marcipánu vyválíme válečky, ze kterých ukrajujeme kousky a tvarujeme hříbečky. Ihned slepujeme nožičku s hlavičkou, aby se spojily. Jestliže špatně drží, můžeme potřít klobouček z vnitřku bílkem a pak slepit. Je potřeba je nechat aspoň tři dny zaschnout.

Poznámka: Ve velmi omezeném množství nemocné slinivce neublíží, ale vhodnější budou dle jiného receptu – pouze s javorovým sirupem.

24 331 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*