Jednoduché a velice chutné zákusky můžeme připravit i bez vajec jen z obyčejné ovesné kaše. Základní hustá ovesná kaše je obohacena o cenný vápník přídavkem mletého máku a o další významné výživné látky z datlí a ořechů. Sladkost a pikantnost pozvednou přidaná povidla bez cukru.
Nejdříve si uvaříme hustou kaši z jemných ovesných vloček, do které zamícháme sušený ovesný nápoj a mletou skořici. Do hotové přidáme další ovesné vločky na zahuštění, které již nemusíme vařit. Nabobtnají a více kaši zahustí.
V této fázi ještě v kaši rozmícháme povidla ze švestek bez cukru , která máme buďto vlastní, připravená dle návodu z článku o zavařování nebo koupená ze zdravé výživy. Nejsou-li k sehnání švestková, dobře poslouží i jablečná. Hmotu necháme chladnout a věnujeme se krájení ingrediencí.
Připravený mák, datle, ořechy a semínka vmícháme do kaše, kterou následně přivoníme citrónovým aromatickým olejem. Veškeré ingredience by nám měly hmotu zahustit v těsto, které vyklopíme na menší plech, třeba čtvercový o rozměru dna 20×20 cm. Těsto rovnoměrně rozprostřeme a uhladíme.
Plech vložíme do předehřáté trouby, asi tak na 180°C a pečeme pomalu, nejlépe při této teplotě 1 hodinu a i více, až je na povrchu suchá kůrka.
Upečenou buchtu necháme dokonale vychladnout a až potom ji opatrně vyndáme z plechu i s papírem na prkénko, ostrým nožem nakrájíme čtverečky či jiné tvary dle naší volby a naklademe je těsně vedle sebe na čistý papír nebo alobal. Na vodní lázni rozpustíme čokoládu, kterou nakrájené kousky polijeme a nožem po povrchu uhladíme. Jednotlivé dílky po polití od sebe oddělíme a dáme do chladu ztuhnout.
Servírujeme vždy vychlazené, protože zákusek je při normální teplotě měkký. Vytažený z ledničky vám bude chutnat s dobrým čajem a myslím si, že může směle konkurovat i dobrotám z cukrárny, tedy alespoň u nás tomu tak je.