Mák je možné přidávat nejenom do buchet. Vzhledem k jeho vysokému obsahu vápníku jím lze obohatit i obilné kaše. Jemné ovesné vločky zalijeme v hrnci odměřeným množstvím vody a necháme je 8–12 hodin fermentovat.
Potom je pomalu zahříváme a do teplých přimícháme ovesný nápoj, mletý mák, trochu skořice a špetku tlučeného hřebíčku. Ve variantě s použitím tekutého ovesného nápoje namočíme vločky jenom ve 200 ml vody, ve které je necháme přes noc fermentovat a pak přilijeme tekutý ovesný nápoj v uvedeném množství a dáme vařit. Přidáme mák, trochu skořice a špetku tlučeného hřebíčku tak jako ve variantě se sušeným nápojem.
Kaši necháme jen dojít k varu a dlouho neprovařujeme, abychom uchovali minerální látky, vitamíny a enzymy v původní podobě. Na uvaření bude stačit 1-2 minuty varu.
Hotovou kaši ochutíme aromatickým citrónovým olejem, promícháme a nalijeme na talíř.
Povrch kaše pokapeme medem a ozdobíme několika mandlemi. Podáváme k snídani nebo i k večeři.