
Při každém pečení chleba lze záměnou mouky a přidáním nových surovin vytvořit další originál této kváskové „dobroty“. Chuťově trochu odlišný celozrnný chléb připravíme ze směsi mouky špaldové, ječné a žitné.
Společně s voňavým kořením upečeme bochníčky chleba, po kterém se doma jen „zapráší“.
V 1. kroku umícháme startovací těstíčko z dříve připraveného kvásku, vody a mouky. Těstíčko necháme v teple přikryté utěrkou do druhého dne prokvasit a tak se stane základem pro těsto.
V 2. kroku přemístíme připravený základ do větší mísy a přidáme odměřené množství vlažné vody a další mouky. Dobře promísíme metlou. Naředěné těsto je nyní přikrmené moukou a tak je necháme dál odpočívat, aby v klidu mohlo probíhat kvašení.
Asi tak po 3 hodinách již sledujeme jak se těsto nadzvedává. Po uvedených 3–4 hodinách bude těsto připraveno k dalšímu kroku.
V 3. kroku přidáme do těsta slunečnicová semínka, další mouky se solí a kořením a dobře hnětačem prohněteme a těsto vyklopíme na pomoučený vál, posypeme dostatečně žitnou moukou, rozdělíme na dvě části a každou část opatrně za malého přídavku mouky prohněteme. Ruce si musíme velice dobře obalit v mouce, jinak se na nás bude těsto silně přichytávat.
Množství těsta v tomto receptu mi většinou vyjde do dvou kulatých forem z alobalu na rychlé pečení, které koupíme v papírnictví.
Budeme je moci použít vícekrát, třebas pak i na kváskové celozrnné mazance.
Vytvoříme dva bochánky a vložíme je do připravených, tukem vymazaných forem. Bochánky necháme asi 1 hodinu nakynout ve formách, až povrch těsta začne dosahovat nahoru.
Mezi tím co těsto bude kynout si připravíme troubu a předehřejeme ji asi tak na na 200–210°C. Něco vyvětráme při tom, jak vkládáme formy a tak teplota trošku klesne.
Těsto i před pečením zlehka potřeme na povrchu vodou a pak v průběhu pečení ještě asi dvakrát.
Při uvedené vyšší počáteční teplotě dojde nejdříve k prohřátí těsta a též k dalšímu kynutí a tak ze začátku teplotu ke 200°C ponecháme asi 10 minut a pak teplotu snížíme a udržujeme kolem 180°C , asi tak dalších 15 minut a pak již jenom zvolna pečeme při nižší teplotě.
Teplotu se snažíme udržet v rozmezí 160–170°C. „Přelítnutí“ teploty na 180°C, které je možné u plynové trouby, neublíží, ale mohou nám pak při dopékaní více ztmavnout okraje.
Celková doba pečení je určitě minimálně 110 minut, spíš bych řekla přímo 2 hodiny. Propečení kontrolujeme vpíchnutím jehlice nebo špejle ke konci pečení. Bude se nám sice jevit stále jako nedopečený, špejle bude po vytažení vlhká, ale buďme v klidu, po vychladnutí dojde ještě k odpaření přebytečné vlhkosti a pak vnitřek dostane kompaktní podobu.
Upečený chléb vyklopíme hned z forem a necháme dobře a hlavně pozvolna vychladnout.
Dobrý den přeji, milá paní Atzlerová. Včera se mi žádný dotaz nikde nezobrazil, ani ve fóru ani v komentářích, proto Vám odpovídám až nyní na ten, který přišel dnes.
Kvásek sušený (většinou žitný) je k dostání v prodejnách zdravé výživy nebo v drogerii DM nebo též možná v nějakých bio e-shopech. Jak s ním naložit jsem podrobně popsala v článku Jak začít s pečením kváskového pečiva . Je v rubrice Návody. Prosím Vás tedy o přečtení, možná zde najdete potřebné informace.
Ve většině receptů na kváskové pečivo na tomto webu, tak i zde u výše uvedeného smíšeného chleba se na tento článek o přípravě kvásku v receptu odvolávám, je tam dán „proklik“ v 1. kroku nebo v textu na jeho prvotní přípravu. S pozdravem Alemari
P.S: Na svých kurzech vaření občas zájemce o pečení kváskového pečiva podaruji svým již hotovým kváskem, pokud ho mám. Jinak si ho každý musí připravit sám, viz návod ve zmíněném článku. Nevím, že by kvásek někde prodávali hotový. Snad jedině v pekárně, kde pečou kváskové pečivo :-).
Tak se vracím ještě jednou k tomuto chlebu...Dnes jsem ho opakovaně pekla dle výše uvedeného receptu a opět se mi povedl asi tak, jak je vyfocen.
Více fotografií jsem nezvládla udělat, jsem dost v časové tísni, ale jedno vím určitě, že podle tohoto receptu je možné chleba udělat. Možná bude lepší si na ten vál dát ne jen 40, ale přímo 60 g mouky na vyvalování, i když ji tam všechnu asi nezapracujete.
Toto do receptu připíšu a ještě bych doplnila, že při vyvalování je potřeba s těstem pracovat velice rychle.
Takže hned, jak jej poprášíme moukou, tak je rozkrojíme a jednotlivé poloviny těsta zase ještě pomoučíme, především na řezu, kterým jsme udělali dva kousky a pak rychle a opatrně párkrát těsto přeložíme a zapracujeme do něj ještě trochu mouky tak, aby se ale nechytlo válu.
Potom jej vložíme do vymazané formy a následně uděláme totéž s druhým kouskem. Pracujeme rychle a zjistila jsem, že je to lepší skoro jen v rukou přeložit a vložit do formy a nedělat to ani moc na vále, protože jinak se doopravdy velice snadno přilepí.
Možná na něj vymyslím nějaký kurz :-), alespoň na ten závěrečný krok + pečení, pokud by byl příští rok zájem. Je asi lepší to přímo vidět nebo, kdo budete ten zájem mít, ozvěte se mi prosím na můj mail a lze pak domluvit i nějaký kurz přímo individuální, pokud vás bude minimální počet...:-) Přeji pěkný večer všem. Alemari
P.S. Nějak se mi přehodila jména, omlouvám se, zjistila jsem při kontrole až dnes 17.7. Alemari