Aby to nevypadalo, že se maso v naší rodině téměř nejí, tak vám představím jeden recept na sekanou, kterou jsem dle mého soudu obohatila o jiné suroviny a možná i vylepšila. Zvolená mouka a strouhanka činí tuto sekanou i bezlepkovým pokrmem, ale chuti jí to neubírá, ba naopak.
Místo směsi hovězího a vepřového masa, které se na sekanou běžně používá, jsem použila maso kuřecí. Protože jsem měla v lednici jenom kuřecí řízky, tak jsme namleli na masovém strojku toto maso, ale určitě by šla sekaná připravit i z masa z jiné části kuřete.
Mleté maso vložíme do mísy a přidáme jemně krájenou cibulku a rozetřený česnek. Maso posolíme a posypeme uvedeným kořením a polijeme olivovým olejem. Z koření je nejaromatičtější saturejka a estragon, proto dáme jenom po půl lžičkách. Saturejka je zde místo pepře a sušený estragon pro výraznost.
Pak do masa přidáme hladkou pohankovou nebo kukuřičnou mouku a posypeme kukuřičnou strouhankou. Do mísy rozklepeme vajíčka a vše bohatě zasypeme čerstvou nebo mraženou petrželovou natí.
Důležitá část přípravy nastane právě nyní a tou je dobré promíchání.
Vařečkou nebo rukou, jak jsme zvyklí. Můžeme samozřejmě promíchávat sekanou postupně, jak přidáváme jednotlivě ingredience, ale já volím raději způsob, kdy vše zamíchám až na konec. Především z toho důvodu, že vím, co jsem již přidala a co ne. Takto to alespoň vidím a i cítím… :-)
Masitou směsí vyplníme předem vymazaný pekáček nebo zapékací mísu a na povrchu ji ozdobně poklademe nakrájenou slaninou. Pekáček nebo mísu přikryjeme alobalem, nemáme-li horní stranu, a takto připravenou sekanou vložíme do předem dobře vyhřáté trouby.
Sekanou pečeme asi 20 minut při teplotě 250–270°C a pak troubu zmírníme cca na 220°C. Za dalších 20 minut, kdy již sekaná bude odstupovat od okrajů pekáče nebo misky, ji podlijeme asi 100–150 ml vody. Vodou polijeme i povrch a pak obvod pekáčku a dáme dále péci.
Dopékáme ještě 20 minut a pak sejmeme alobal. Necháme ještě chvíli „zezlátnout“ slaninu a kůrčičku.
Upečenou sekanou naporcujeme, přidáme přílohy a podáváme. Jako vhodné doplnění zvolíme dušenou mrkev a vařené brambory, posypané pórkem, trochu čerstvé zeleniny v podobě krájeného čínského zelí, a na talíř též přikápneme lžičku hořčice.