Zapečené kuřecí maso se špenátem zařadili moji synové okamžitě mezi preferované pokrmy a tak si dovolím toto jídlo představit i vám. Možná na něm není zase tolik nového, ale chuťově je tato kombinace prý velice zdařilá, obzvlášť chutnají zapečené mandle.
Kuřecí prsní řízky odblaníme a nakrájíme na větší kousky.
Maso osolíme, posypeme saturejkou, muškátovým oříškem, zalijeme olivovým olejem, sojovou omáčkou a umeoctem a necháme pěkně odležet. Klidně i do druhého dne.
Sýr nastrouháme na hrubo a mandle nakrájíme na plátky. Připravíme si husté ovesné „mléko“ a ještě pokrájíme na drobno cibulku. Balíček mraženého špenátu necháme při pokojové teplotě úplně rozmrazit.
Chceme-li použít česnek čerstvý, tak si ho prolisujeme a můžeme začít s vlastní přípravou.
Na trošce olivového oleje zpěníme krájenou cibulku a pak orestujeme kuřecí maso tak, aby se ze všech stran pěkně zatáhlo. Chvíli maso opékáme a tím zkrátíme vlastní dobu pečení v troubě. Maso i s cibulkou navrstvíme do olejem vymazané zapékací misky nebo na menší plech.
V samostatné míse si smícháme rozmrazený špenát s rozšlehanými vejci, strouhaným sýrem a ovesným mlékem. Ochutíme estragonem, trochu osolíme a přidáme česnek, sušený nebo syrový.
Touto hustou špenátovo-sýrovou omáčkou přelijeme kuřecí maso a povrch posypeme pokrájenými mandlemi.
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme prvních 10 minut při 200°C.Dalších 10 minut již teplotu zvedneme na 250°C a při této teplotě maso se špenátem dopečeme. Celková doba pečení bude asi 30–35 minut.
Ke kuřecím kouskům se špenátem podáváme brambory, posypané petrželkou a čerstvou zeleninu.