Kaše ze špaldové krupice

2 porce | Pro oslabenou slinivku raději bez mandlí a čokolády

Ingredience:
  • 80–85 g celozrnné špaldové krupice
  • 850 ml vody
  • 90 g suš. sojového nápoje
  • 1–2 lžíce rýžového sirupu nebo medu
  • 20 g strouhané hořké BIO čokolády s třtinovým cukrem
  • 20 g oloupaných mandlí
  • 3 kapky pomerančového arom. oleje „Just“
  • mletá skořice
  • mletý hřebíček

Kaše z celozrnné pšenice špaldy je pro tělo cennější než klasická kaše z dětské bílé krupičky. Pšenice špalda má léčebné účinky v jakékoliv úpravě a byla v našich zemích ceněna již ve středověku.

V odměřeném množství vody v hrnci rozmícháme špaldovou krupici a za stálého míchání ji přivedeme k varu. Povaříme 3–4 minuty. Při varu přidáme sušený sojový nápoj a metlou dobře rozmícháme, aby se v kaši rozpustil.

Prochladlou kaši ještě v hrnci osladíme zdravým sladidlem, přimícháme skořici a špetku mletého hřebíčku. Přikápneme aromatický pomerančový olej na ochucení a můžeme servírovat.

Na talíři kaši posypeme strouhanou hořkou BIO čokoládou, popř. ještě i skořicí a ozdobíme mandlemi.

Pak už jen podáváme.

Poznámka: Nesnese-li oslabená slinivka hořkou čokoládu, můžeme kaši lehce posypat jenom karobem a skořicí anebo ji jíst bez dalšího ochucení. Takto bude dobře stravitelná a může se stát výživnou večeří nebo snídaní i pro slabší zažívací systém.

Skořice má pro tělo velice blahodárné, především protiplísňové účinky. Tělu jenom prospěje.

Je vždy možné použít i jiné druhy sojového nápoje, např. s vápníkem a lecitinem.

38 701 zobrazení článku
O autorce
8 Komentářů
  1. ipaletova Odpovědět
    Paní Alenko, dnes jsem si kaši dělala k snídani, přidala jsem si i kurkumu, jelikož nemám pomerančový olej, tak jsem použila citrónový a nahoře posypala praženými vločkami, které jsem dělala dle Vašeho receptu. Kaše neměla chybu. Ivana
    • Alemari Odpovědět
      Tak to jsem ráda, milá Ivanko. Jen doufám, že máte ten aromatický olejík od Justu. Až budete mít možnost, velice doporučuji kromě toho citrónového zařadit do domácího sortimentu surovin i ten pomerančový olej. Oba jsou vynikající. S pozdravem Alemari
  2. ipaletova Odpovědět
    Paní Alenko, mám ten od Justu. Prodává to kamarádka, nakupuju od ní hodně věcí, ale ten olej mě jaksi ještě nenapadl, až když jsem viděla, že olejíčky hodně v receptech používáte, tak jsem se rozhodla je pořídit. Zatím tedy mám ten citrónový, ale určitě si pořídím i pomerančový. Děkuji Ivana
    • Alemari Odpovědět
      Děkuji paní Ivanko, za zprávu. Běžné aromatické oleje do lampiček či osvěžovačů vzduchu nelze použít k vnitřnímu užití, proto mé „zadoufání“ :-). Možná jsou též jiní výrobci, kteří vyrábí tak čisté aromatické oleje, použitelné do pokrmů, ale mně plně dostačují výše uvedené. Jelikož zde již jde o zdraví člověka, uvádím je u receptů s plným zněním výrobce, i když vím, že jím tímto dělám reklamu. Za jiné nemohu ručit. Ale jsou doopravdy výborné, tak proč ne? :-) Pěkný víkend přeji. Alemari
  3. Renanka Odpovědět
    Paní Alemari, špaldovou krupici zatím nenacházím. Je možné použít špaldovou mouku? Jinak pomerančový olej už mám a plně mně vyhovuje. Děkuji :-)
  4. Alemari Odpovědět
    Milá Renanko, je to dost možné, že tato krupice nebývá vždy v sortimentu všech obchodů, zdravých výživ nebo koutků v supermarketech, ale existuje :-) Na tuto kaši můžete použít i špaldovou mouku, pokud možno hrubou, ta se krupici hodně přibližuje, ale nakonec proč ne i hladkou :-) Bude to pak spíš puding, ale i jako kašička to bude určitě dobré. Jinak jsem ráda, že Vám pomerančový olejíček vyhovuje. Zdravím. Alemari
  5. Ronald Odpovědět
    Milá Alemari, vďaka Vám za tieto pekné a poučné stránky s velmi podrobným popisom receptov čo si taktiež vysoko cením :). Mám už dlhodobo problém so zápalom žalúdka (gastritída) čo nie je úplne to isté ako oslabená slinivka, ale v podstate viem využiť veľa Vašich receptov, keďže diétu treba dodržiavať striktne aj tu. Ja si musím dávať najväčší pozor na teplotu jedál a nápojov uškodí mi aj velmi teplé aj studené musí to byť niečo medzi, čo nie je ľahké neustále dodržiavať. Už som sa nie raz popálil a potom za to pykám nejaký čas, ale čo už dostal som takúto úlohu od osudu a naučilo ma to už nejednu vec :) Mal by som nejaké otázočky a to, že ako píšete jáhly su jediná obilnina, ktorá pôsobí zásadite, ja čo viem špalda má tiež zásadité účinky alebo minimálne pôsobí neutrálne, ale určite nie kyslo, čo si myslíte o tom? Druhá vec ako uvádzate v receptoch na kaše sušené nápoje sojové atd., teraz už máme rôzne hotové obilné nápoje/mlieka. Mohla by ste napísať recept na nejakú kašu napr. na túto špaldovú, ako ju varíte s hotovým mliekom napr- Alnatura a pod.? Lebo tieto mlieka majú riedku konzistenciu a keby sa kaša povedzme varila najprv vo vode a na konci pridalo mlieko, tak by asi tá kaša bola až príliš riedka, dávate to už hneď namiesto vody na začiatku? Nestratia sa varom z toho mlieka vitamíny? No a ešte nakoniec sa spytam na Váš názor ohľadom kokosového mlieka alebo smotany, používate aj tieto náhrady za mlieko? Na nete sú rôzne názory, keďže kokos obsahuje sice nasýtené mastné kyseliny, ale s oveľa lepšou vstrebatelnosťou, povedzme oproti masti bravčovej. Ale sem tam sa tvrdí aj opak, takže neviem, ale čo som zistil na sebe, tak mne neškodí, by som povedal, že mi aj vyhovuje aspoň zatial :) Za odpoveď ďakujem krásne Ronald
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji Ronalde. Děkuji Vám za pochvalu stránek. Co se týče Vašich dotazů. Špalda je také pšenice a jako taková je dle mých informací kyselinotvorná i když možná méně než ta vyšlechtěná vícezrnná pšenice. O její neutralitě však přesvědčena nejsem, nemám možnosti si to ověřit svými rozbory, natolik nepracuji, ale cítím to intuitivně. Je ale určitě lepší než pšenice co se týe obsahu lepku. Toho má prý měně, protože je to stará odrůda. Sušená obilná mléka se dají nahradit v kaších, někde to i přímo uvádím, a občas to najdete i v komentářích. Obsah vody v receptu + sušený nápoj a za toto množství dáte tekuté mléko. Přímo se to v tom vaří. Někdy se může dát část vody, třeba v této kaši a pak se jen dodá mléko tekuté. Pozor, budete muset kaše míchat, rády se připalují, protože se právě nevaří jen ve vodě.. Vitamíny, které nepodléhají teplotě se neničí. Ale i mléka obilná jsou tuším teplotně stabilizovaná a tak to co v nich již je, by mělo zůstat. Kokosové mléko občas používám do jídel na ochucení a kokosový tuk též. Ale opět, nic se nemá přehánět. Milý Ronalde, každý jsme jiný. Pakliže Vám neubližuje, určitě to není pro Vás špatné. Doporučuji každému se řídit svými pocity. Zdravím a přeji hezký den. Alemari

Zanechte odpověď

*