Jemný zelný salát jsem připravila víc stravitelný pro oslabenou slinivku, ale může posloužit i jako součást oblohy mnoha jiných pokrmů. Bílé zelí nastrouháme na jemno, nejlépe v robotu a červenou cibulku nakrájíme na drobno. Obojí krátce spaříme, každé zvlášť, vařící vodou.
Zelí s cibulkou smícháme dohromady, zlehka osolíme a polijeme čerstvě vymačkanou citrónovou šťávou.
Přidáme jemně posekaný kopr a zakápneme sojovou omáčkou Tamari a olivovým olejem. Salát promícháme a dáme vychladit. Je-li málo okyselen, můžeme přikápnout ještě trochu umeocta. V případě vyšší kyselosti ji zmírníme vodou. Záleží na naší chuti.
Zelný salát podáváme třeba s pečivem nebo jako přílohu k pokrmům, obsahujícím bílkoviny.
S červenou cibulkou je salát barevnější a s bílou je jakoby úplně jiný…