Jemný zelný salát

3 porce

Ingredience:
  • 500 g bílého zelí
  • 100 g červené cibule (popř. bílé)
  • 3 lžíce citrónové šťávy (popř.umeocet)
  • sojová omáčka „Tamari“
  • 1 lžíce panenského olivového oleje
  • kopr čerstvý, mražený nebo sušený
  • trochu mořské soli

Jemný zelný salát jsem připravila víc stravitelný pro oslabenou slinivku, ale může posloužit i jako součást oblohy mnoha jiných pokrmů. Bílé zelí nastrouháme na jemno, nejlépe v robotu a červenou cibulku nakrájíme na drobno. Obojí krátce spaříme, každé zvlášť, vařící vodou.

Zelí s cibulkou smícháme dohromady, zlehka osolíme a polijeme čerstvě vymačkanou citrónovou šťávou.

Přidáme jemně posekaný kopr a zakápneme sojovou omáčkou Tamari a olivovým olejem. Salát promícháme a dáme vychladit. Je-li málo okyselen, můžeme přikápnout ještě trochu umeocta. V případě vyšší kyselosti ji zmírníme vodou. Záleží na naší chuti.

Zelný salát podáváme třeba s pečivem nebo jako přílohu k pokrmům, obsahujícím bílkoviny.

S červenou cibulkou je salát barevnější a s bílou je jakoby úplně jiný…

Poznámka: Zelný salát obdobně připravovala i moje maminka, ale zalévala jej tuším sladkokyselou zálivkou, kde používala cukr a ocet. Tuto variantu jsem zavrhla a zálivku nahradila čistou citrónovou šťávou a vylepšila olejem se sojovou omáčkou.

Vzhledem k tomu, že jsme zelí i cibulku spařili, je tento salát dobře stravitelný i při oslabené slinivce. Zelenina je i po krátkém spaření stále ještě dostatečným zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny.

Červenou cibulku používám nejraději do salátů, nejen pro její krásnou barvu, ale mám pocit, že moje oslabená slinivka ji lépe tráví než klasickou žlutou nebo bílou. V klidovém období mé slinivky ji snesu i nespařenou, jako např. v „Řeckém salátu“:https://www.varimezdrave.cz/recky-salat.

Čerstvá citrónová šťáva po ránu, zředěná převařenou a ještě hodně teplou vodou, jako „čaj“, pomáhá regulovat zvýšenou kyselost v žaludku a tělo dobře odhleňuje. Ale pouze samotná bez cukru. Citrónová šťáva se chová v těle výrazně zásaditě, ač ji vnímáme jako kyselou. Snižuje horečky a pomáhá překonat nachlazení díky svým antiseptickým vlastnostem. Citrónová šťáva smíchaná s olivovým olejem se užívá i k rozpouštění žlučových kamenů. Šťáva z půlky až jednoho citronu denně je dobrým pomocníkem při zvyšování imunity.

78 904 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*