Od doby, co jsem zvolila ječné celozrnné nudle jako alternativní variantu za široké pšeničné nudle a posypala je mákem, jiné už v naší rodině na tento typ jídla nepoužíváme. Ječné nudle s mákem jsou chuťově tak vyvážené, že mám pocit, že prostě k máku patří odjakživa.
Na jejich přípravě není nic nového a ani složitého. Svou jednoduchostí jsou předurčeny pro rychlé večeře. K oslazení je zde použit aromatizovaný medový sirup, který jídlo skvěle doplňuje.
Ječné celozrnné nudle uvaříme podle návodu v dostatečném množství osolené vody (1,5–2 litry) do měkka (8–10 minut). Nudle mají tendenci se k sobě lepit, tak je nutno je občas při varu promíchat. Je také dobré přikápnout trochu oleje do vody. Po uvaření vodu slijeme a nudle ihned krátce propláchneme studenou vodou a servírujeme buďto promíchané s mletým mákem nebo je pouze posypeme, jak máme rádi.
V minulosti jsme byli zvyklí sladit bílým cukrem, tak nám zůstala touha po nějakém bílém posypání. Můžeme zvolit buďto trochu mletého kokosu, ale nám více vyhovuje sušený ovesný nápoj „Oves Milk“ nebo sušený sojový nápoj s vanilkovou příchutí, kterým nudle „pocukrujeme“ a pak je polijeme aromatizovaným medovým sirupem. Při dodržování diety jídlo již nemastíme.
Aromatizovaný medový sirup
Med rozpustíme v teplé vodě a přikápneme aromatický pomerančový olej. Vznikne voňavá variant řídkého medového sirupu, který je velice chutným doplněním jídla.