Myslím si, že je umytím pouze vodou nemůžeme stoprocentně odstranit, protože kůra citronů a pomerančů je pórovitá a postřikové chemické látky mohou prostoupit z povrchu i do nižších vrstev kůry. Proto od té doby, co o nezávadnosti citrusových kůr pochybuji, je do jídla nedávám.
Místo nich používám citrónový a pomerančový aromatický olej od firmy Just. Éterické oleje od tohoto výrobce jsou velice kvalitní a asi zatím jako jediné je lze užívat i vnitřně. Citrónový i pomerančový olej nahradí strouhané kůry při pečení a navíc jsou oba vhodné i na ochucení salátů, koktejlů a jiných jídel.
Kromě kulinářského využití jsou oleje prospěšné i při různých zdravotních problémech. Především jsou oba oleje vysoce stimulující a posilující pro lidský organizmus.
Citrónový olej
Aktivizuje imunitní systém při nemocech z nachlazení, při chřipce a kašli. Upravuje kyselost žaludku. Také posiluje nervovou soustavu, čistí krev, povzbuzuje játra, snižuje hladinu cholesterolu a napomáhá trávení.
Při použití v aromaterapii jeho vonné silice příjemně provoní vzduch a napomáhají soustředění a probuzení inspirace.
Pomerančový olej
Při použití do aromalampy harmonizuje nervovou soustavu, působí velice blahodárně na duši a pomáhá odstraňovat napětí. Při vnitřním užití stimuluje trávicí trakt, snižuje krvácivost a zlepšuje dech. Při virovém onemocnění pomáhá snížit horečku. V kosmetice jej lze užít k oživení povadlé pleti. Masáž tímto olejem má prokrvující účinky a pomáhá rozpouštět tukové buňky při celulitidě.
Použití těchto olejů je opravdu mnohostranné a jelikož jsou vyrobeny za přísných technologických postupů a jsou absolutně nezávadné, používám je nejen pro krásnou vůni, ale i vzhledem k prospěšnosti jejich vnitřního užití opravdu velice často. Především všude tam, kde jsem původně přidávala do pečiva strouhanou citrónovou kůru, ale nyní ještě navíc i do kaší, dezertů, pudingů a müsli.
Pár kapek těchto olejů dodá jídlu úplně jiný rozměr. Doporučuji všem vyzkoušet.