Nyní, co jsem koupila sladkou bylinku jménem stevie, budu tuto dietní zmrzlinu připravovat zřejmě častěji. Jahodová zmrzlina je bez jakéhokoliv cukru a přesto je příjemně sladká. Může se připravit z jahod čerstvých i mražených. Ze zmražených je hotova dříve.
Zmražené jahody necháme nejdřív na talíři lehce rozmrazit. Jakmile se při pokojové teplotě „ojíní“ a lze je rozkrojit, překrájíme je na menší kousky a nasypeme do sekacího robotu nebo nožového mixéru. Přidáme sušený sojový nápoj s příchutí vanilky a 30 ml sladkého výluhu ze stévie. Více výluhu přidáme dle toho, jak chceme mít zmrzlinu sladkou a také v množství, aby jahody šly rozmixovat v hladký ledový krém. Jednou mixování přerušíme a setřeme nepodchycenou hmotu ze stěn mixéru.
Ledový jahodový krém dáme do tvořítek na led a ještě vložíme do mrazničky. Až zmrzlina ztuhne, nahřejeme tvořítka z druhé strany pod teplou vodou a vyklopíme „jahodové kostičky“ do pohárů a podáváme.
Máme-li připravenu jahodovou zmrzlinu ve tvořítkách dopředu, můžeme tento chutný, zdravý a i efektní dezert použít kdykoliv, třeba při nečekané návštěvě, jako rychlé pohoštění.