Další dezertní kuličky jsou uvařeny z máku a jáhel. Jako náplň do kuliček použijeme sloupnuté mandle. Mák, jáhly i mandle jsou silně zásadité potraviny. Když kuličky osladíme místo medem třeba Stevianou, tak tento dezert nebude zvyšovat kyselost našeho vnitřního prostředí.
Příprava těsta na kuličky spočívá v uvaření jáhel do měkka. Jáhly přebereme, odvážíme a třikrát spaříme na sítu vařící vodou. Pak je dáme vařit do 400 ml vody.
Pomalým varem jáhly uvaříme. V závěru přimícháme namletý mák a obilné mléko. Vše za míchání provaříme. Mák jáhly zahustí. Uvařenou jahelno-makovou kaši ovoníme aromatickým pomerančovým olejem a osladíme dle chuti Stevianou. Necháme zchladnout v hrnci.
Prochladlou kaši vyklopíme na desku nebo vyvalovací vál a rozdělíme na stejné díly. Z každého dílu v rukou tvoříme hrudky, do kterých zapíchneme celou oloupanou mandli a pak vytvarujeme kuličku. Kuličky můžeme obalovat v mletých mandlích nebo dietněji v kukuřičné strouhance, popř. v rýžové instantní mouce.
Pokud chceme, aby nám kuličky nezvyšovaly kyselost v těle, tak je pojídáme bez dalšího oslazení. Ale pro ty, co mají raději sladší podobu dezertů, bych doporučila polití třeba Datlovým medem.