Na sváteční odpoledne můžeme připravit snadný a chutný dezert z dušených jablek. Jablka oloupeme a vykrajovátkem vyjmeme jádřince včetně stopek a okvětí. Spodek jablek zkrojíme, aby pak dobře stála na talířku. Připravená celá jablka dáme do vyššího hrnce, podlijeme vodou a dáme je pomalu dusit. Neochucujeme.
Jablka budou udušena dle velikosti za 3–4 minuty od varu. Hlídáme, abychom je úplně nerozvařili. Udušená jablka velice opatrně pomocí dvou lžic vyjmeme a dáme na talířky a do chladna. Místo po jádřinci vyplníme oříšky a džemem bez cukru.
Sladkou šťávu z dušení jablek můžeme použít místo vody na přípravu rýžového krému, kterým na talířku jablka nahoře a dokola ozdobíme. Postup na jeho přípravu je podrobně popsán u receptu na Jablečný dort bez cukru. Množství rýžového krému dle zmíněného receptu by mělo vystačit na ozdobení 4 porcí jablečných dezertů.
Rýžový krém můžeme třeba obarvit ještě kakaem nebo karobem, chceme-li mít krémové pusinky tmavé. Dle vlastního zvážení můžeme ještě přizdobit kousky džemu nebo sušeným ovocem.
Jablko s rýžovým krémem je lehký a slavnostní dezert.