Fazole namočíme do vody na 24 hodin. Po nabobtnání vodu slijeme a fazole uvaříme v nové, mírně osolené vodě s bazalkou do měkka. Po uvaření vodu slijeme, ale necháme tolik, aby byly ponořené.
Přidáme k nim ocet balsamico a necháme naležet a vychladit. Pak z fazolí nálev slijeme. Pórek nakrájíme na kolečka, rajčata a papriku nakrájíme na kostečky. Cibuli drobně nakrájíme a spaříme vařící vodou, abychom odstranili ostrost. Scedíme ji a smícháme s fazolemi. Přidáme strouhanou kedlubnu a ředkvičky, nakrájená rajčata a papriku.
Vše spojíme dresingem, který připravíme v samostatné misce z jogurtu, řepkového oleje, citrónové šťávy, soli a koření. Na talíře položíme listy ledového salátu a na ně naklademe fazolový salát.
Salát ozdobíme rajčaty a podáváme s celozrnným pečivem. Pro bezlepkovou dietu třeba s rýžovými pufovanými chlebíčky.