K přípravě tohoto jídla si dopředu spaříme a oloupeme mandle. Dáme je na talířek a na topení dobře vysušit, aby se pak lépe restovaly. Jako přílohu budeme podávat bazalkovou rýži. Protože příprava samotného pokrmu je velice rychlá, začneme od rýže a mandlí…
Rýži uvaříme ve slané vodě do měkka a omastíme ji vrchovatou lžící bazalkového pesta, které jsme rozmíchali se lžící olivového oleje. Rýže se provoní a nebude se k sobě lepit, i když kopečky připravit bude snadné.
Na pánvi si nejdříve na čtyřech lžících olivového oleje orestujeme mandle do růžova a dáme je úplně stranou. pak na olej vsypeme cibulku a přidáme na plátky pokrájený česnek. Mícháme tak dlouho, až cibulka zesklovatí.
Na tento základ vložíme Sviadnovské ďobačky a podlijeme je třemi lžícemi vody. Osolíme a na mírném plameni provaříme.
Pak na celou pánev na „Ďobáčky“ navrstvíme krájené hlávkové zelí. Vše posypeme kořením a ještě podlijeme sedmi lžícemi vody. Zakápneme sojovou omáčkou, okyselíme umeoctem, mírně ještě přisolíme, přikryjeme pokličkou a necháme dusit.
Až je zelí podušené, což bude tak za 5–7 minut, zahustíme směs záklechtkou ze škrobové moučky (solamylu) a studené vody a ještě asi 2 minuty povaříme. V úplném závěru přimícháme do hotové směsi sekanou petrželku a orestované mandle.
Podáváme s kopečky bazalkové rýže, ozdobené rajčaty a petrželkou.