Ďobáčky se zelím a mandlemi

2 porce | Při nesnášenlivosti mléka viz poznámka dole. | Pro bezlepkovou dietu zvolit pouze sojovou omáčky  „Tamari“, ta je vyrobena čistě ze soji.

Ingredience:
  • 150 g „Sviadnovských ďobaček“ nyní Ďobáčky
  • 150 g cibule
  • 50 g mandlí
  • 100 g česneku
  • 250 g hlávkového zelí
  • 40 g panenského olivového oleje (cca 4 lžíce)
  • 10 lžic vody
  • ½ lžičky saturejky
  • ½ lžičky sušené bazalky
  • ½ lžičky estragonu
  • 1 lžíce sojové omáčky „Johsen Shoyu“ nebo „Tamari“
  • 1 lžíce umeocta
  • mořská sůl
  • petrželová nať čerstvá nebo mražená
  • 200 g rýže + 400 ml vody
  • 1 vrchovatá lžička bazalkového pesta
  • 1 lžíce panenského olivového oleje do pesta
  • 10 g solamylu + 200 ml vody
  • pár rajčat

K přípravě tohoto jídla si dopředu spaříme a oloupeme mandle. Dáme je na talířek a na topení dobře vysušit, aby se pak lépe restovaly. Jako přílohu budeme podávat bazalkovou rýži. Protože příprava samotného pokrmu je velice rychlá, začneme od rýže a mandlí…

Rýži uvaříme ve slané vodě do měkka a omastíme ji vrchovatou lžící bazalkového pesta, které jsme rozmíchali se lžící olivového oleje. Rýže se provoní a nebude se k sobě lepit, i když kopečky připravit bude snadné.

Na pánvi si nejdříve na čtyřech lžících olivového oleje orestujeme mandle do růžova a dáme je úplně stranou. pak na olej vsypeme cibulku a přidáme na plátky pokrájený česnek. Mícháme tak dlouho, až cibulka zesklovatí.

Na tento základ vložíme Sviadnovské ďobačky a podlijeme je třemi lžícemi vody. Osolíme a na mírném plameni provaříme.

Pak na celou pánev na „Ďobáčky“  navrstvíme krájené hlávkové zelí. Vše posypeme kořením a ještě podlijeme sedmi lžícemi vody. Zakápneme sojovou omáčkou, okyselíme umeoctem, mírně ještě přisolíme, přikryjeme pokličkou a necháme dusit.

Až je zelí podušené, což bude tak za 5–7 minut, zahustíme směs záklechtkou ze škrobové moučky (solamylu) a studené vody a ještě asi 2 minuty povaříme. V úplném závěru přimícháme do hotové směsi sekanou petrželku a orestované mandle.

Podáváme s kopečky bazalkové rýže, ozdobené rajčaty a petrželkou.

Poznámka: Při nesnášenlivost mléčné bílkoviny doporučuji připravit bazalkové pesto doma, bez sýru, jen z oleje, bazalky a kešu oříšků.

Bazalkové pesto je běžně k dostání v síti prodejen a i zdravých výživ. Nejraději kupuji italské od firmy Alisi Giacomo. Toto hotové bazalkové pesto je vlastně pasterizovaná omáčka, připravená z olivového a slunečnicového oleje s rozetřenou bazalkou a jemně mletými kešu oříšky. Vše je ještě dochuceno a zahuštěno kvalitním italským sýrem.

Připravené Ďobáčky na zelí s mandlemi jsem na oslabenou slinivku nezkoušela. Kombinace surovin je pro oslabené trávení zátěží. Ale ráda připravuji tato jídla pro druhé v rodině, a soudě dle jejich ohlasu, bylo jídlo velice chutné. :-)

Jídlo je vhodné též pro bezlepkovou dietu.

20 315 zobrazení článku
O autorce
2 Komentářů
  1. Klarka Odpovědět
    Dobrý den, prosím poraďte, kde se kupují ďobačky?
    • Alemari Odpovědět
      Sviadnovské ďobačky jsou k dostání v prodejnách se zdravou výživou. Většinou jsou uchovávány v lednicích a tak nejsou tak na očích. :-). Je to velice zdařilý výrobek od firmy Kalma. Odkaz v receptu vede na článek, kde jsem se o nich zmiňovala. Mezitím se již poněkud změnil obal i název tohoto výrobku. Jsou nyní v papírové krabičce jako Ďobáčky, tak je pod průhledným obalem už nehledejte. Raději se tam zeptejte... Zdravím. Alemari

Zanechte odpověď

*