Kokosky z rýžové kaše
Sladké kokosky bývají dost kalorické a obsahem kokosu patří mezi cukroví hůře stravitelné a to nejen pro oslabenou slinivku. Mívala jsem je však ráda a tak jsem přemýšlela, jak toto cukroví „ošidit“ a jak nahradit cukr, zčásti i kokos, aby byly kokosky lehčí, méně sladké i méně tučné.
Základem těchto kokosek je uvařená kaše z rýžové krupice. Rýžovou krupici rozmícháme ve studené vodě a dáme ji vařit. Míchat musíme raději stále, jinak u dna začne kaše vlivem tepla houstnout a pak se nám již mohou tvořit žmolky.
Při ohřevu současně rozpustíme v rýžové kaši sušený rýžový nápoj. Za varu a míchání kaši provaříme asi 4–5 minut. Při použití tekutého rýžového nápoje „Alnatura“ vaříme krupici přímo v tomto „mléce“ .
Teplou kaši osladíme dle vlastní volby buď bylinkou stévií nebo fruktózou. Zvolíme variantu, kterou chceme připravit. Oslazením přípravkem „Sladký polibek“ si kokosky zachovají tvar a zůstanou pěkně nadýchané. Budou křehké, méně sladké a také zůstanou světlé tak jak je vyfoceno na horním obrázku.
Při oslazení fruktózou dojde k částečnému poklesu těsta při pečení. Kokosky budou méně nafouklé a více tmavší obsahem ovocného cukru. Ale chuťově jsou dobré, i když mají trochu „mechovou“ strukturu.
Pro obě varianty necháme kaši po oslazení nejdříve prochladnout, ale ne úplně, aby nám neztuhla. Mezitím co chladne, si připravíme plechy, které vyložíme papírem na pečení.
Ze dvou bílků ušleháme se špetkou soli hodně tuhý sníh. Do mírně teplé kaše zamícháme kokos, můžeme ji přivonět aromatickým olejem a nakonec do ní zlehka zašleháme sníh z bílků. U obou variant postupujeme velice opatrně, sníh spíš jenom stěrkou do kaše zabalujeme.
Z takto připravené šlehané hmoty klademe na plech na papír dvěma lžičkami malé hromádky. Z uvedeného množství budeme mít asi dva plechy kokosek, ať již zvolíme oslazení jakékoliv.
Ve velice mírné troubě, cca 150–160°C, kokosky spíš sušíme než pečeme a to více jak jednu hodinu, dokud nejsou i uvnitř suché.
Kokosky bez kaše
Můj první pokus s kokoskami moc dobře nedopadl, protože jsem přímo do ušlehaných bílků zamíchala kokos, rýžovou mouku krupici i fruktózu.
Opět jsem dělala na papír hrudky z těsta, ale i když jsem použila 4 bílky, těsta moc nebylo. Byla to zkušenost, ale pro pořádek vám je také uvádím, protože jedlé určitě jsou.
Rýžová mouka velice rychle absorbovala vlhkost z bílků a bylo po pěně :-( . Ale přesto se kokosky dobře upekly. Pekla jsem je při vyšší teplotě asi 170°C a také pomalu a déle. Ke konci jsem je již jenom dosoušela.
Jsou chuťově moc dobré, ale potřebujete na ně „silné zuby“ :-)
Po delším naležení však trochu změknou, jako i jiné cukroví…
Ale k Vašemu post scriptum... Ach Míšo, to mi raději ani nepište. Možná to je náhoda a možná to náhoda není a můj recept posloužil a „autor“ si uchlácholil svědomí malou změnou...
Občas namátkově prověřuji, kdo mi mé recepty dubluje a je to zjistitelné a ani ne tak složitě, ovšem bere mi to čas k mé práci a navíc to i bolí, když to člověk zjistí a pak řeší.
Bohužel se to děje. „Někdo vůz táhne a někdo se veze“, tak to bylo a je stále. Ti, co se vezou, však jednou poznají, že lze obejít jen zákony lidské, ne však zákony vesmírné...
S láskou v srdci píšu tento web a kéž přinese pomoc dobrým lidem, těm, co si váží práce jiných a budou zde ctít Podmínky použití mých stránek. Alemari