Dietní rýžová „Houbačka“

2 porce | Při oslabené slinivce jíst pomalu a houby dobře pokousat. | Pro bezlepkovou dietu vyloučit tekuté polévkové koření, obsahuje fermentovanou pšenici.

Ingredience:
  • 10 g sušených hřibů + 70 ml vody
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 100 g petržele
  • 800 ml vody
  • 70 g cibule
  • 1 velký stroužek česneku
  • 10 g pórku
  • 1 rovná lžička mořské soli
  • 3 bobkové listy
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ½ lžičky sušené bazalky
  • 2 lžičky koření „Horalka“
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžíce tekutého polévkového koření bez glutamanu
  • 30 g rýžového nápoje „Zajíc“ do 250 ml teplé vody
  • 25 g rýžové hladké mouky nebo rýžové krupice
  • 1 lžička řepkového panenského oleje

K přípravě dietní „Houbačky“ mne přivedla touha pochutnat si na houbách, které jsem dříve velice milovala. Protože klasická houbová smaženice je pro oslabenou slinivku nevhodná, zvolila jsem jinou houbovou variaci.

A tak vznikla zeleninová polévka s houbami, zahuštěná rýžovou moukou a rýžovou krupicí.

V době mimo sezónu čerstvých hub ji uvaříme z hub sušených. Není jich potřeba mnoho. Na dvě porce polévky bude stačit asi 10 g.

Když se rozhodneme tuto polévku vařit, je potřeba houby den dopředu namočit do studené vody a nechat nabobtnat. Jsou vhodné jakékoliv houby, ale já zde použila pravé sušené hřiby ve velkých kouscích.

Veškerou očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na malé kostky, pórek na kolečka, cibulku a česnek na jemno a vsypeme společně s houbami do osolené vody.

Pro lepší chuť i vůni přidáme uvedené koření. Houby dáme do polévky i s vodou, ve které se namáčely.

Polévku vaříme od varu asi 25 minut, až všechny suroviny změknou.

V závěru ji zahustíme záklechtkou z rýžového „mléka“, ve kterém jsme rozmíchali asi 25 g rýžové hladké nebo krupičné mouky.

Polévku po zahuštění opět přivedeme k varu a povaříme 2-3 minuty. Pak již jenom dochutíme sojovou omáčkou Tamari a tekutým polévkovým kořením.

Hotovou polévku mírně omastíme kvalitním panenským olejem a na talíři posypeme sekanou petrželovou natí.

Poznámka: „Houbačka“ v této rýžové variantě je dobře stravitelná, ale pro oslabenou slinivku doporučuji s jídlem nespěchat a pořádně pokousat uvařené houby v polévce.

Polévka je vhodná i pro bezlepkovou dietu.

12 955 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*