Kurkuma tvoří hlavní složku nejen koření curry, ale dává se přímo do většiny indických jídel spolu s dalšími bylinkami. Kurkuma je považována za ajurvédské koření života a v našich krajích jsou její kvality zatím nedoceněny. Její přítomnost v rizotu nás rázem přenese do dalekých krajin.
Rizoto lze určitě připravit z mnoha druhů zeleniny, ale pro tuto variantu jsem vybrala mrkev a cuketu.
Mrkev vyžaduje delší dobu varu než cuketa a proto ji nakrájíme na kostičky nebo plátky a dáme vařit přímo s rýží do samostatného hrnce. Přidáme bobkový list, saturejku, plátky čerstvého zázvoru, sůl, curry a též koření kurkumu. Vše zalijeme odměřeným množstvím vody a přivedeme k varu.
Vaříme pomalým varem nejdříve chvíli odkryté a až se var zklidní tak, že nám pěna nebude utíkat z hrnce, tak zkusíme přikrýt pokličkou, nejlépe skleněnou s dírkou, protože tak vidíme, co se v hrnci děje a zda je tam dostatek vody. Vaříme cca 15-20 minut, dle toho, jak máme na jemno nakrájenou mrkev. Pakliže se nám při varu vyvařuje voda, doléváme ji hotovým výrem z cukety, kterou vaříme souběžně a bude již hotova.
Cuketu před přípravou očistíme, já osobně pro oslabené trávení i loupu, ale je-li mladá, můžete ji nakrájet i s tenkou slupkou na drobné kostičky. Starší cuketu kromě oloupání zbavíme i vnitřku se semínky a krájíme pak jenom čistou dřeň.
Pokrájenou cuketu dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme sůl, koření „Horalku“ a mletý kmín a uvaříme do měkka. Bude to cca za 3-5 minut od varu. Necháme ji v hrnci stát, vodu neslíváme, budeme jí dolévat případně při varu k rýži a pak jí budeme ředit výsledný pokrm.
Jakmile je rýže s mrkví uvařena do měkka a to je většinou, když se všechna voda vyvaří, odstavíme ji z plotny a nejdříve vyndáme bobkový list a uvařené plátky zázvoru. Chceme-li zázvor v pokrmu ponechat, můžeme ho na jemno pokrájet a vrátit do jídla, není to na závadu.
Ještě za tepla přidáme přepuštěné máslo ghí, aby se nám lépe v pokrmu rozpustilo. Máme-li je vytažené právě z ledničky, zatlačíme je do horké rýže s mrkví a před promícháním ještě přidáme čerstvý strouhaný zázvor, sekanou petrželku, trochu sojové omáčky „Tamari“ a kmínový olej. Nyní zlehka promícháme a zalijeme vývarem z cukety tolik, aby se směs dala dobře rozmíchat na konzistenci husté kaše.
Máme-li rizoto již v kašovité podobě, teprve nyní přidáme zcezenou cuketu, kterou v pokrmu jen lehce rozmícháme, aby se nerozpadla.
A dílo je hotovo :-) Doporučuji hned konzumovat. Nejlepší je s již dříve uvedeným salátem a pro zpestření můžeme přidat i orestovaný, na kostky či plátky pokrájený, marinovaný tempech nebo tofu, ale je to dobré i jen tak :-) jak jsem jídlo nafotila.