Celé tajemství tohoto pamlsku a dochucení mnoha buchet a dezertů je skryto v jednoduché přípravě. Datle se nechají nabobtnat ve vařící vodě a pak se rozmixují. Vznikne krém s medovou barvou a konzistencí.
Datle je dobré před namočením opláchnout převařenou vodou a pak jednotlivé plody překrájet na poloviny.
Promyté a nakrájené datle zalijeme vařící vodou a necháme asi 2–6 hodin měknout. Změklé datle dáme do mixéru na koktejl i s namáčecí vodou a rozmixujeme v hladký krém. Pokud datlový „med“ nemáme v úmyslu podávat přímo jako samostatný dezert, nalijeme ho do skleničky, uzavřeme víčkem, aby nepřijímal v lednici jiné pachy a uchováme v chladu.
Tekutá forma datlového medu by měla po chvíli změnit svoji strukturu a trochu ztuhnout. Lze i pak nabírat lžičkou a přímo jíst nebo rozmíchat a doslazovat jím pudingy nebo buchty.
V chladu vydrží až pět dnů, tedy pokud vydrží. :-)