Datlový „med“

2 porce

Ingredience:
  • 100 g datlí bez pecek
  • 170–200 ml vařící vody

Celé tajemství tohoto pamlsku a dochucení mnoha buchet a dezertů je skryto v jednoduché přípravě. Datle se nechají nabobtnat ve vařící vodě a pak se rozmixují. Vznikne krém s medovou barvou a konzistencí.

Datle je dobré před namočením opláchnout převařenou vodou a pak jednotlivé plody překrájet na poloviny.

Promyté a nakrájené datle zalijeme vařící vodou a necháme asi 2–6 hodin měknout. Změklé datle dáme do mixéru na koktejl i s namáčecí vodou a rozmixujeme v hladký krém. Pokud datlový „med“ nemáme v úmyslu podávat přímo jako samostatný dezert, nalijeme ho do skleničky, uzavřeme víčkem, aby nepřijímal v lednici jiné pachy a uchováme v chladu.

Tekutá forma datlového medu by měla po chvíli změnit svoji strukturu a trochu ztuhnout. Lze i pak nabírat lžičkou a přímo jíst nebo rozmíchat a doslazovat jím pudingy nebo buchty.

V chladu vydrží až pět dnů, tedy pokud vydrží. :-)

Poznámka: Datle překrajujeme před namáčením, abychom se vyhnuli nemilému překvapení při následném mixování, zůstane-li některá datle s peckou. Já s úspěchem používám ke zjištění, zda mají pecku či ne, nůžky. Místo krájené je stříhám :-).

Datle hodně vyschlé a ztvrdlé zvláční v horké vodě za delší dobu, pouze již koupené měkké datle budou připravené k mixování dříve. Vodu doporučuji převařit, protože takto budou datle přelity sterilní vodou a dezert lze uchovat pár dnů v chladu a nebude kvasit.

Moje oslabená slinivka v klidovém období tuto podobu datlí snáší velice dobře a mohu říci, že u nás tento mls nikdy dlouho v lednici nevydrží.

Sušené datle jsou bohatým zdrojem draslíku. Mohou být pro přímou konzumaci příliš sladké, ale rozmixované jsou velice chutným alternativním sladidlem.

Datle kupuji jenom vážené z prodejen zdravé výživy. Ač jsou dosti sladké, setkala jsem se mnohokrát s tím, že v různých vaničkách byly ještě proslazeny cukrem.

množství převařené vody ještě připisuji po mnohém ověřování, že je proměnlivá. Někdy je to přesně 200 ml a někdy stačí méně, když jsou datle dostatečně měkké již při nákupu.

Doporučuji zalít menším množstvím vody, třeba jen 170 ml, a po nabobtnání při mixování mít ještě trochu převařené vody připraveno, kdyby mixér nechtěl jet.

31 581 zobrazení článku
O autorce
12 Komentářů
  1. Eliška Odpovědět
    Datlový med je opravdu výborný a velice jednoduchý na přípravu. Myslíte si, že by se podobný "med" dal vyrobit i z jiných sušených plodů, např. fíků? Děkuji
    • Alemari Odpovědět
      Tak to Vám, milá Eliško, teď přímo neřeknu. Určitě jde ale namixovat ze sušených švestek něco jako povidla, ze kterých dělám omáčku k šulánkům. Také ze sušených nesířených meruňek se po namočení dá namixovat marmeláda bez cukru. Vše chce zkoušet. Fíky mají dle mne dosti tvrdou slupku a dost zrníček, tak nevím, jak se po namočení budou chovat...Jestli dostatečně změknou a nebude ten krém hrubý. Přiznám se, že jsem z fíků zatím něco na tento způsob nezkoušela. Zdravím. Alemari.
  2. Adéla Odpovědět
    Milá Alemari, chtěla jsem se zeptat, zda by doba trvanlivosti nedala prodloužit zavařením? :) Děkuji, veselé Vánoce!
    • Alemari Odpovědět
      Adélko milá, asi by se dala i tímto prodloužit trvanlivost, ale vnímám to jako zbytečný krok, když to lze připravit vždy čerstvé. Vy jste to ale myslela spíš, abyste si to mohla vzít někam s sebou na delší dobu, viďte. Já na cesty upřednosňuji datle ve stavu sušeném. Pěkné Vánoce přeji též. Alemari
  3. elena Odpovědět
    Dobrý den, děkuji za skvělé stránky. Nerozumím ale tomu, že vaříte často z potravin, které nejsou při slinivce doporučovány- datle, rozinky... Nenamáhá se pak oslabená slinivka více? Děkuji!
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji milá eleno. Nu nevařím z nich zas až tak často. Ano, mám je v několika málo receptech, ale to děvče milé ještě neznamená, že je já přímo často konzumuji. Občas lze určitě dát do kaše datle nebo rozinky a obojí si také občas do kaše dám. Obojí v podobě mixovaného "medu" nejsou pro slinivku problematické. Daleko více je podle mne pro slinivku škodlivá konzumace, a dokonce odborníky doporučované stravy, jako např. šunka, tavené sýry, sladké pečivo, piškoty, vánočky, marmelády s cukrem, slazení cukrem, mnoho masa, byť dietního a další, které jsou uvedeny v tištěných návodech od dietních poradců z nemocnice a já je osobně dostala jako doporučené při oslabené slinivce. Ono je třeba vycházet i ze svých pocitů. Lze možná diskutovat, zda všichni dietní poradci prožili nějaký zánět slinivky. Víte, každý jsme jiný. A nic nelze zas až tak globalizovat. Já se raději řídím svou intuicí než zákazy, které jsou někým vyřčeny. Stravu si hlídám víc jak deset let. Nejste první, kdo se diví, ale máte na to právo. Já zde nabízím pouze své zkušenosti se stravou, která mé oslabené slinivce, která je díky této stravě už sedmý rok v klidovém období, neškodí a spíše ji posiluje. Zdravím. Alemari.
  4. Alexandra Odpovědět
    No teeeda... Milá Alemari, toto mi určite nevydrží v chladničke 5 dní, je to božské...už teraz som zjedla jednu tretinu množstva a to som na prvý krát robila hned dvojitú, lebo 100 g sa mi zdalo malo....bože, však ja pri vás určite priberiem...vločky, teraz toto....nevadí...je to proste úžasné... S úsmevom Alex
    • Alemari Odpovědět
      Milá Alexandro...tak jste našla :-)...To jsem ráda... A že chutná, to ještě více...Je prostě neodolatelný, vím...Vždy, když si ho občas udělám, snídám jen kaši s tímto "medem", dokud v lednici je, a moc se na něj těším..Nebojte, nepřiberete...Ráno snídám ovesnou kaši už roky a s medem nebo jen s několika datlemi na kousky...a mám BMI v normě...Zdravím a přeji hezkou neděli a děkuji za úsměv...Já s úsměvem též. Alemari
  5. Jiri Odpovědět
    Zdravim Vas Alemari. Dekuji za super stranky a mnoho receptu, hlavne kase, mnam mnam :-) Chystam se vyzkouset tento med, protoze datle miluji. Do vecerni kase davam cca 8 ks datli, med a hrst susenych bananu. Do ranni kase med, hrst rozinek a hrst susesych bananu. A jeste zaleji datlovym sirupem. Tato kombinace je pro dusi a telo naprosto uzasna. Nemam pocit, ze by mi to delalo zle na slinivku, ale nekdy to nesedne a ja to pocitim. Mam treba tyden slinivku v klidu, potom na deset dni boli, i kdyz si jidlo hlidam. No a tak je to porad dokola. Pisete zde, e datle i rozinky jite obcas a v malem mnozstvi. Chtel bych se zeptat, jestli bych mel jist mene datli i rozinek,a take se chci zeptat na Vas nazor na susene banany. Frituji se na kokosovem oleji. Jsem ted tyden bez datli a banan,u ale citim se bez nich hrozne. Dnes jsem si datle dal do kase a citim se fantasticky. Takze, rad bych vedel Vas nazor na tuto moji kombinaci s kasemi, zda to neni vetsi zatez pro slinivku a mel bych to treba rozvolnit? Dekuji :-) Jirka
    • Alemari Odpovědět
      Pane Jiří, zdravím též. Předně děkuji za pochvalu webu. Potěšilo mne to. Z Vašeho dotazu jsem pochopila, že máte také asi oslabenou slinivku. Abych pravdu řekla, sušené banány si koupím tak jednou za dva roky a moc je nejím. Nesedí mi z hlediska krevní skupiny. S datlemi jsem na tom jako Vy. Někdy je dávám do kaše při vaření a někdy si je dávám nahoru, když nemám připraven tento datlový "med" :-) Je fakt, že když mám nějaké odlehčovací dny a nemám svou ranní porci ovesné kaše s medem nebo datlemi, tak mám "absťák" :-) u Vás to bude spíš taková radost, že něco můžete, proto strádáte, když to sušené ovoce nemáte. Ale asi bych to nepřeháněla s množstvím a tou kombinací. Tolik můj názor. Každý jsme jiný a jinak reagujeme na sladké a je dobré si občas dát i od tohoto oslazení pohov. Střídat to sušené ovoce a i to další oslazení nedávat vše najednou, množství nepřehánět. Spíš jen tak pro radost, že něco můžeme i s oslabenou slinivkou. Hezký večer přeji. Alemari
  6. Jiri Odpovědět
    Dekuji za Vas nazor :) Ja teda miluji sladke, to je pravda.Take zjistuji, že mi nedelaji dobre rostline tuky i treba jen 1/2 lzicky napr. olivoveho do kremove polevky a uz je zle, zacne bolet vzadu u ledviny. Proto jim dost sladkeho, aby telo melo energii.Z toho mozna ta potreba tolik sladit ve forme bananu, rozinek a datli. Tuky kupodivu zvladnu v rozumne mire zivocisne, ale pouze kdyz si dam maso,a to si dam tak 1x tydne popr za 14 dni, uz ho moc nemusim. Pritom maso neni moje krevni skupina. Ano, mam ji oslabenou uz asi rok. Ale je pravda, e mam treba tyden klid a pak me rozboli, pokazde na jinem miste a pak se uklidnuje az 14 dni. Odlehcovaci dny nemam, ale mozna to je ten duvod, ze se to porad takhle toci, treba proste musim 1 den v tydnu odpocivat :-) Jinak datlovy med je hotovy, mnamka :-) Preji hezky den. Jiri
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý den přeji. tak to jsem ráda, že Vám datlový med chutná. Co se týče Vašich potíží, to je tak na probrání na poradně... Možná by se našel způsob, jak tělu pomoci, protože ta touha po sladkém a větší konzumace sladkého i v podobě ovocných cukrů může vést k překyselení. Zdravím. Alemari

Zanechte odpověď

*