Čočka s mrkví a Nori vločkami

velká porce nebo 2 malé | Při oslabené slinivce namixovat větší podíl pokrmu do podoby pyré a nekombinovat s paprikou a raději ani s pečivem.

Ingredience:
  • 120 g velkozrnné čočky (t.j. asi 250 g nabobtnané)
  • cca 500 ml vody
  • 150 g mrkve
  • 1 lžička koření „Horalka“
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ½ lžičky sušené bazalky
  • špetka oregana
  • špetka tymiánu
  • 1 rovná lžíce mořských řas „Nori“ (vločky)
  • 1 lžička sojové omáčky „Tamari“
  • 1 lžička umeocta
  • 1,5 lžičky práškového agar-agaru
  • 1 lžička panenského oleje (řepkový, sezamový, konopný)
  • mořská sůl

Čočka s mrkví připravená na jíšce nebo zahuštěná moukou bývá hůře stravitelná. Připravila jsem jinou variantu, kterou v množství malé porce můžeme ochutnat i s oslabenou slinivkou. Současně ji lze bez obav předložit v rodině ostatním a myslím si, že se po ni též jenom „zapráší“

Čočku důkladně přebereme, propláchneme vodou a necháme bobtnat aspoň 8 hodin, nejlépe však přes noc. Po nabobtnání scedíme a dostaneme množství cca 250 g. Čočku zalijeme 500 ml studené vody a dáme vařit. Vaříme odkrytou a nesolíme.

Mezitím, co se čočka vaří, si připravíme mrkev. Očistíme ji a nakrájíme na kostečky.

Po 15 minutách varu čočky přihodíme do hrnce nakrájenou mrkev a dál vaříme společně s čočkou.

Nyní již přidáme do hrnce k čočce s mrkví i veškeré koření a po dalších 15 minutách ještě osolíme.

Zahuštění čočky provedeme následovně. Necháme pokrm prochladnout a polovinu uvařené čočky s mrkví rozmixujeme na jemné pyré, které vrátíme ke zbylé čočce a mrkvi. Také můžeme část pokrmu rozmixovat ponorným mixérem přímo v hrnci.

Vše promícháme a přidáme mořské řasy Nori v podobě vloček. Povaříme a dochutíme sojovou omáčkou Tamari a umeoctem.

Pokud máme dojem, že je čočka s mrkví ještě řídká, zahustíme ji práškovým agar-agarem, který s ní v hrnci 2–3 minuty povaříme.

Čočku s mrkví servírujeme se zeleninovou oblohou a kdo má rád tak s celozrnným pečivem nebo žitným kváskovým chlebem. Je však velmi dobrá i samotná bez další přílohy jen se zeleninou.

Poznámka: Při oslabené slinivce můžeme v množství malé porce též ochutnat a doporučuji rozmixovat velkou část pokrmu, bude lépe stravitelný. Pro oko, abychom viděli co jíme :-) , si tam trochu čočky a mrkve ponecháme :-)

Mořské řasy Nori jsou cenným zdrojem minerálů. Řasa obsahuje hodně jódu, vitaminy A, B1, B2, B6, C a D, napomáhá v prevenci usazování cholesterolu v cévách. V konzistenci vloček se nemusí dlouho vařit a lze jí obohatit mnoho pokrmů.

27 278 zobrazení článku
O autorce
6 Komentářů
  1. kladika Odpovědět
    Akurat si pochutnavam na tejto SKVELEJ sosovicke...je to tak rychly, jednoduchy a mnamoozny receptik!! Dakujem zan!
    • Alemari Odpovědět
      Tak to jsem ráda, že Vám chutná, milá Kladiko. Zdravím .Alemari
  2. Kamila Odpovědět
    Myslíte Alenko, že se dá čočka podávat i s rýží natural, aby se vytvořila kompletní strava, nebo už je to moc ??? Děkuji =)
    • Alemari Odpovědět
      Dobrý večer milá Kamilo. Nejsem přímo makrobiotik a zatím jsem čočku s rýží nekombinovala. Tato kombinace mi osobně nesedí, ale proč ne. Abych pravdu řekla, nevím, co myslíte tím, že už je to moc. Ona čočka obsahuje jak sacharidy, tak bílkoviny i tuky, je to hodně kompletní strava, ale třeba pomazánku z čočky si dovolím kombinovat s kváskovým chlebem. Vím, že dle makrobiotiky kombinují i obiloviny s luštěninami, ale já to dělám zřídka. Nu, jsem spíš zvyklá dávat k luštěninám nějaké pečivo :-) a někdy z nostalgie i brambory. Pokud Vám ta kombinace rýže + čočka pro Vás konkrétně sedí, zkuste ji. Spíš bych se ptala svého těla. Alemari
    • Dagmar Odpovědět
      Dobrý večer, ráda bych poradila "Kamile" jak kombinovat červenou čočku a rýži. Mám vyzkoušeno a mohu doporučit. Zkuste na webu vyhledat odkaz "Kičarí" nebo "Kičrí" a použít v receptu červenou čočku místo mungo dál. Je to ayurvédské jídlo. Dobrou chuť.D.
      • Alemari Odpovědět
        Dobrý den přeji milá Dagmar. I když tu nemám fórum, kde by si mohli čtenáři psát, zveřejním Váš komentář, který jsem našla ve spamu...ale našla :-) Ano, červená čočka s rýží, to není špatná kombinace...

Zanechte odpověď

*