
Čočka s mrkví připravená na jíšce nebo zahuštěná moukou bývá hůře stravitelná. Připravila jsem jinou variantu, kterou v množství malé porce můžeme ochutnat i s oslabenou slinivkou. Současně ji lze bez obav předložit v rodině ostatním a myslím si, že se po ni též jenom „zapráší“…
Čočku důkladně přebereme, propláchneme vodou a necháme bobtnat aspoň 8 hodin, nejlépe však přes noc. Po nabobtnání scedíme a dostaneme množství cca 250 g. Čočku zalijeme 500 ml studené vody a dáme vařit. Vaříme odkrytou a nesolíme.
Mezitím, co se čočka vaří, si připravíme mrkev. Očistíme ji a nakrájíme na kostečky.
Po 15 minutách varu čočky přihodíme do hrnce nakrájenou mrkev a dál vaříme společně s čočkou.
Nyní již přidáme do hrnce k čočce s mrkví i veškeré koření a po dalších 15 minutách ještě osolíme.
Zahuštění čočky provedeme následovně. Necháme pokrm prochladnout a polovinu uvařené čočky s mrkví rozmixujeme na jemné pyré, které vrátíme ke zbylé čočce a mrkvi. Také můžeme část pokrmu rozmixovat ponorným mixérem přímo v hrnci.
Vše promícháme a přidáme mořské řasy Nori v podobě vloček. Povaříme a dochutíme sojovou omáčkou Tamari a umeoctem.
Pokud máme dojem, že je čočka s mrkví ještě řídká, zahustíme ji práškovým agar-agarem, který s ní v hrnci 2–3 minuty povaříme.
Čočku s mrkví servírujeme se zeleninovou oblohou a kdo má rád tak s celozrnným pečivem nebo žitným kváskovým chlebem. Je však velmi dobrá i samotná bez další přílohy jen se zeleninou.