Pomazánku s „masitou“ příchutí, která je velice vhodná i na chlebíčky, připravíme obdobným postupem jako jiné luštěninové pomazánky, ale s trochu jiným složením. Dle návodu Jak uvařit a připravit cizrnu si předem namočíme cizrnu a necháme nabobtnat. Po té ji uvaříme do měkka.
Dle vlastního zvážení odstraníme postupem uvedeným v článku i velkou část slupek, a tím docílíme jemnější konzistence výsledné pomazánky.
Uvařenou a částečně sloupnutou cizrnu rozmixujeme s olivovým olejem, umeoctem, solí, trochou sojové omáčky do hladkého krému. Jde-li mixér moc ztuha a hrozí, že to již neutáhne, tak přidáme nejdříve rajský protlak a po té i několik lžic vařící vody.
Vodou pomazánku opatrně ředíme, ale jenom tolik, aby byl zachován chod mixéru. Toto zředění sice vůbec není na závadu, protože v závěru pomazánku budeme zahušťovat namixovaným lněným semínkem, ale i tak dáme vody jen nejnutnější množství.
Do pomazánky zamícháme jemně pokrájenou a spařenou cibulku a sušený libeček. Cibulku můžeme také jemně namixovat, to se pak v pomazánce ztratí úplně. :-)
Na závěr do pomazánky přisypeme dobře namixované lněné semínko a již jenom vařečkou promícháme. Pomazánku necháme v chladu odležet.
Lněné semínko na sebe naváže přebytečnou vlhkost a pomazánka „zhutní“ a přitom neztratí roztíratelnou konzistenci.
Tato cizrnová rajská pomazánka je vhodná jako podklad na plátky veky na chlebíčky nebo na jakékoliv vhodné pečivo. Obložená čerstvou zeleninou získá ještě na větší chuti.