Červené zelí se sýrem

2 porce | Při oslabené slinivce jenom menší množství.

Ingredience:
  • 200 g červeného zelí
  • 100 g sýru „30% Eidam“ vcelku
  • 50 g pórku
  • 1 bílý jogurt (150–200 g)
  • 100 g cibule
  • 2–3 lžíce čerstvé citrónové šťávy
  • kopr, oregano
  • sojová omáčka „Tamari“
  • mořská sůl
  • 1 vejce uvařené na tvrdo

Tento zelný salát může být téměř samostatným jídlem nebo chutnou odpolední svačinou. Zelí nakrouháme nebo jemně nakrájíme a spaříme vařící vodou. Necháme chvíli změknout.

Sice přijdeme o trochu vitamínů, ale celkově zlepšíme stravitelnost. Zelí zcedíme, osolíme, zalijeme citrónovou šťávou a necháme vychladit.

Sýr eidam nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme k vychlazenému zelí.

Salát ochutíme sojovou omáčkou Tamari, přidáme na jemno nakrájenou cibulku, krájený pórek, kopr, trochu oregana a bílý jogurt.

Vše promísíme a dáme chvíli vychladit.

Podáváme s uvařeným vajíčkem, popř. s kvalitním pečivem nebo obilnými plackami.

Poznámka: Vychlazení zelí můžeme pomoci, když je po zcezení rychle prolijeme studenou vodou. Pro oslabenou slinivku bych doporučila i cibulku chvíli spařit vařící vodou a tak zlepšit její stravitelnost.

Tento salát, jako dělenou stravu bez přílohy, by oslabená slinivka mohla občas zvládnout. I když jsem ho trochu ochutnala, větší množství jsem nejedla, tak jenom odhaduji. V malém množství mi však nic neudělal.

18 106 zobrazení článku
O autorce

Zanechte odpověď

*